Veliga väljare

Jaha, så tog det fart för Newt. Sen förra bloggposten – den om hur det inte gick så bra för honom – har han klarat sig bättre. En del har så klart att göra med att South Carolina, där förra caucaset hölls, har lite mer liberala republikaner (om man nu kan uttrycka det så). De påverkas inte på samma sätt av annonskampanjerna om hans äktenskapliga förehavanden. Kanske har också Superpacens satsning på att smutskasta Romney fungerat. Gingrich fick 45% av rösterna, Romney fick 28%. Enligt de väljarundersökningar som CNN gjorde ser man att Romney egentligen bara vann i två kategorier: högskoleutbildade och de som tjänade mer än 200 000 dollar om året. I princip alla övriga kategorier tog herr Gingrich hem. Okej, Ron Paul vann bland de mellan 18-29 år, men i samtliga övriga ålderskategorier röstade man på Gingrich.

Varför är då Gingrich så populär? Och varför svajar resultaten så? Republikanerna själva hävdar att det är för att partiet har så starka kandidater, andra argumenterar tvärtom. Amerikanarna är vansinnigt trötta på att, som de tycker, kongressen inte gör sitt jobb – och det finns ett allmänt utbrett politikerförakt som är starkare än på länge.

Nästa caucasus är den 31 januari i Florida. Det ska bli spännande att se hur det går då, väljarkåren anses vara mer konservativ än South Carolinas och Romney gjorde ett bra val där i förra primärvalsomgången då han utmanade Cain.

 

One thought on “Veliga väljare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *