6 miljarder kronor senare

Efter en valrörelse som sägs ha kostat runt 6 miljarder dollar är maktfördelningen i den amerikanska kongressen i princip densamma som före valet. Demokraterna har majoritet i senaten (54 mandat mot republikanernas 45) medan republikanerna fick majoritet i representanthuset (233 mot 192). Med andra ord fortsätter Obama att vara något av vad man kallar för lame duck, om nu inte politikerna skärper till sig och börjar samarbeta över gränserna. En del analytiker menar att ett budskap från veckans valresultat är att amerikanarna tröttnat på politiska strider och vill få igång ett bättre samarbete.

Den stora frågan alla ställer sig nu är hur Obamas andra mandatperiod kommer att bli. Kommer han att dra sig mer åt det liberala hållet, eller vill han gå till historien som den president som lyckades ena över blockgränserna för att undvika ekonomiskt haveri? Republikanen Mitch McConnell, som efter valet 2008 sa att han skulle göra det som sitt personliga mål att se till att Obama enbart fick sitta ett mandat, uttryckte nu istället att om Obama är beredd att möta upp halvvägs så kunde även han göra det.

Det alltid intressant att se vem som vann olika väljargruppers röst. Givetvis är det lättast att peka ut felen hos förloraren, i det här fallet Romney. Hade han däremot lyckats vinna hade analyserna den här veckan handlat mer om första debatten mellan kandidaterna, snarare än som nu, om olika invandrargruppers åsikter. Obama gick hem hos den mexikanska väljargruppen, enligt undersökningar vid vallokalerna fick han 71 procent av deras röster. Det kan vid första anblick te sig märkligt: de flesta är katoliker med en kyrka som är emot abort och homosexuellas rätt till partnerskap och borde således luta sig mer åt Romney. Men Romneys uttalanden om deportation av immigranter kom tillbaka och bet honom hårt i bakändan. Sånt vinner man inte många mexikanare på.

En annan signal från väljarna är att det republikanska varumärket är tilltufsat. Kritiker menar att partiet framstod som ett exkluderande parti för vita män. Inga African-Americans, mexikanare eller kvinnor syntes till i den senare delen av valrörelsen, vilket är något som partiets strateger får jobba på inför nästa val 2016. Förutom Romneys kommentar om att hispanics skulle deportera sig själva tillbaka till sitt ursprungsland, så hjälpte inte Rick Santorums kommentar om att mörka inte vill arbeta utan hellre lever på välfärdssystemet. Minoriteter är viktiga, de känner ofta ett ansvar att rösta. Det ekonomiska läget i USA gör också att allt fler är i behov av den allmänna sjukvård som Obama försöker lansera.

En del ställer sig frågan om orkanen Sandy hjälpte presidenten att bli omvald, då han skulle framståtts som mer presidentlik. Det känns lite plastigt att sånt kan stjälpa eller hjälpa, men i en tid då hollywood och artisters erkännande tydligen betyder mycket för i alla fall de demokratiska kandidaterna så kanske det spelade in. Däremot ska man inte glömma den förvåning som Obamas, ska vi kalla det svaga, insats väckte efter den första tv-debatten. Och med tanke på att han vann förra valet på mottot Change, men inte riktigt lyckats prestera en förändring så var det svårt att hitta ett kraftfullare motto att locka väljarna med. Det kanske är så att han vann inte för att han varit en så vass president, utan snarare för att republikanarna inte hade så vassa utmanare i sitt fält.

 

Annat värt att notera

– Håll koll på vad som kommer att hända kring Jesse Jackson Jr som valdes in i representanthuset, trots att en utredning om kriminell hantering av statliga medel pågår för fullt och trots att Jackson missat de senaste 225 röstningarna i kongressen. Jackson har nyligen tagits in på den välrenommerade Mayo kliniken för behandling av sin bipolära diagnos. Vad jag har förtått lyckades han skjuta fram utredningen till efter valet, och blev invald för ett av distrikten i Chicago. Det är ett litet prekär situation eftersom Jacksons stol kommer att stå tom tills dess att läkare anser honom vara så pass frisk att han kan återgå till tjänsten. Läs mer om anklagelserna här http://www.nbcchicago.com/blogs/ward-room/jesse-jackson-jr-carrie-austin–178035661.html

– Aldrig tidigare har så många kvinnor valts in i Senaten, 20 av de 100 platserna kommer att fyllas av kvinnor.  New Hampshire blev historisk så till vida samtliga delegater från staten är kvinnor: två senatorer, två kongressledamöter och en guvernör.

– Joe Kennedy Jr. III valdes in i representanthuset för demokraterna. Många är nog nyfikna på att se om han kan vara material att klättra ytterligare i de demokratiska leden.

– Och åter blev det tydligt hur stark rasfrågan fortfarande är i USA, åt båda hållen. Republikanerna drar de som inte kan tänka sig att ha annat än en vit president, men man ska inte heller glömma att hela 95 procent av den African-Americans röstade på Obama. Jag tvivlar på att han hade fått alla dessa röster om han varit caucasian. Men det är så klart en hypotetisk fråga.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *