Sol, ingen vind men en massa vatten

Gubben och jag plöjer dokumentärer om USAs ekonomi just nu. Okej, jag ska erkänna att jag – trots att jag är ruskigt intresserad av amerikansk politik – faktiskt hängett mig lite åt sociala medier efter ett tag. För mycket deficit-snack är svårsmält sent på kvällen, då är det roligare att skumma vardagsbilder från gelikar.

Redan på 1980-talet varnade sanningssägare för att man var tvungen att göra något för att inte Social Security, Medicaid och Medicare skulle ruinera barn och barnbarns generationer. 2008 års budget visar vilka gigantiska belopp det handlar om: då avsatte man 610 miljarder dollar till social security, 330 miljarder dollar till Medicare och 304 miljarder dollar till Medicaird. Militären beräknades kosta 601 miljarder dollar och allt annaat fick gå på 936 miljarder dollar. Bara räntan på USAs utlandsskulder var 244 miljarder dollar. Det mest intressanta? Att staten tänkte spendera 2.9 triljoner, men deras inkomster av skatter enbart var 2.5 triljoner. USA kan alltså inte betala sina räkningar idag, och vad kommer att hända när alla baby boomers pensioneras och belastar Social security, Medicare och Medicaid ytterligare?
Om USA inte får låna av Saudier och asiater kan de inte betala dessa jätteposter. Läget är så akut att det inte enbart handlar om en skattehöjning, utan man måste drastiskt skära i kostnader för att få bukt med det. Och det finns kostnader som kan skäras drastiskt. Det har visat sig att det bluffas enormt med Medicaid och en hel del så kallade sysselsättningsprogram är totalt ineffektiva. Men det är en droppe i oceanen. Republikaner vill av tradition ha så låg skatt som möjligt. Det finns undantag, men det skulle behövas fler. Demokrater, å andra sidan, verkar inte riktigt heller ha förstått allvaret. Eller så blundar politikerna och tänker att någon annan får städa upp den dagen då USA inte längre fungerar.

På den lite mer lättsmälta fronten rusar veckorna fram. Måndag till torsdag spelar vi tennis från 8.15 till 10. Simskolan början 10.50 (mamman får simma längder medan barnan tränar på crawling) och när den är slut släpar vi oss till familjepoolen. Den är oftast galet full med hysteriska barnfamiljer, oss inklusive, så vi ger vanligtvis upp vid ett. Då blir det Burger King och snabblunch. Deras kycklingsallad med mögelost är ju fantastisk, och killarna diggar Single Stackers. Om vi inte har brådskande shoppingärenden så däckar vi hemma. Och här finns alltför mycket att göra. Min limit är 12 resväskor den 23 juli. Den fyra första får vi gratis, de fyra därefter för 210 dollar och nästföljande fyra kostar fantastiska 800 dollar. Ugh. Men det får det verkligen vara värt. Häromdagen märkte jag dock att en av resväskorna jag tänkt använda vägde 8 (!) kilo tom, och med tanke på att den bara får väga 32 kilon så är det ju alldeles för mycket. Nej, det blir att köpa sportbags på Academy.

Jag filar på ett inlägg med tips på vad man ska skaffa när man besöker USA. Deras Zip-lock påsar saknar motstycke, det finns en Magic Eraser som tar bort ALLA (japp, du läste rätt) fläckar från möbler och så har jag hittat ett schampoo som utplånar den psoriasis jag ibland tenderar att få i hårbottnen. Academy är som sagt en mycket farlig affär med allt från fiske till bollsporter och träningsskor – allt till fantastiska priser. Men det är ju det där med 12 väskor… =)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *