Så hjälpte sociala medier Obama att vinna 2008

Året var 2007 och Barack Obama hade gett sig in i presidentvalskampanjen. Samma år var Chris Hughes 24 år ung och jobbade frenetiskt på facebook, succén som han var med och startade. Men när han fick en fråga om att hjälpa Barack Obama att vinna valet med hjälp av sociala medier, beslöt han sig för att tacka ja.

Ett par intensiva månader senare, och Obamas kampanj kretsade nu kring sociala medier. Det är inte för inte som han kommit att kallas Sociala Mediers Förste President. Det var med hjälp av my.barackobama.com gräsrötterna organiserades och informerades om möten, vad och var man kunde hjälpa till och hur man kunde donera till kampanjen. Siten fungerade som en bas där engagerade  medborgare kunde ta del av och sprida vidare information inför valet. Enkla knappar gjorde det möjligt att dela med sig av informationen via facebook, twitter eller email. Barack Obamas blogg var mycket populär, hans FlickR konto innehöll amatörfoton av allt som överhuvud taget kunde kopplas till kampanjen. Observera – det var inga glassiga kampanjbilder, utan snapshots av verkligheten. Givetvis var presidenten aktiv på såväl youtube, twitter och facebook.

De republikanska kandidaterna har helt klart sneglat på Obamas strategi, och märkligt vore det ju annars. Mitt Romneys hemsida är väldans lik Obamas, medan Newts är lite mastigare.

Vilken hemsida tycker du bäst om? (Strunt i politiken för ett litet slag, vetja!)

Läs mer om Chris Hughes och Obamas sociala medier-strategi.

Här är ytterligare en intressant artikel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *