Romneys stora utmaning

Det ryktas att Romney kommer att utnämna Condoleezza Rice som sin vicepresidentskandidat. Hon lär nog klara sig bättre än Sarah Palin, som fick en stark start under förra presidentvalskampanjen, men som avslutade tämligen svagt. Att McCain valde Palin istället för Rice lär förmodligen ha att göra med att han inte på något sätt ville verka följa i Bush fotspår.

Häromdagen talade Romney på NAACPs årliga möte några kilometer från där vi bor. Överlag togs hans tal emot med förvånansvärt positiva reaktioner, men som väntat buade publiken när Romney kritiserade Obama-care. En del menar att Romney vill visa sig stark och inte som en vindflöjel när han valde att kritisera presidenten inför den kanske mest lojala Obama-publiken du kan hitta idag (en nyligt gjord väljarbarometer visar att Romney får ungefär 5 procent av den svarta väljarkåren). Även om långt ifrån alla mörka röstar demokratiskt, så är stödet för Obama starkt bland den väljarkåren.

Romney har konton utomlands som kan ligga honom i fatet, jag skulle gissa att Obama Camp funderar på hur de bäst ska gå tillväga för att använda den informationen. Och snart kommer vi nog få rapporter om hur Romney valt att begära skattelättnader på grundlag av lagar han själv motsatt sig. Sånt kan få vilken amerikan som helst att se rött. Det anses inte vara så patriotiskt att ha en massa pengar utomlands, särskilt inte om man har det för att undkomma skatter. Och ännu mycket mer särskilt inte om man är en person som vill bli president.

Sedan har Romney annonserat att han tänker besöka Israel. Nu ska man veta att amerikansk politik är i princip alltid som ett schackspel. Man gör ett drag för att vinna något. Romney vill visa den evangelikala och den judiska väljarkåren att han är Israelvänlig. Att han väljer att tala inför NAACP är också en markering. Bush, däremot, valde att tacka nej till inbjudan att tala inför dem under fem års tid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *