Rättegången mot Dr. Murray – dag sju

“Jag ringde inte 911 eftersom jag då hade försummat patienten.”

Det lät kanske bra när Dr. Murray sa så, men nu när åklagaren visat att Dr. Murray inte alls ägnade sig åt sin patient utan istället var i kontakt med en av sina flickvänner – då låter det inte riktigt så klyftigt längre. Åklagaren lyckades med uppgiften att visa vad Murray gjorde, eller snarare inte gjorde, när Michael Jackson kämpade för sitt liv. Nichole Alvarez, som Murray även har en son med och som han fortfarande bor tillsammans med (fast de inte är ett par) berättade exalterat hur roligt det var när Murray tog med henne för att träffa Michael Jackson. Men hon fick uppenbara problem när hon, under ed, sa sig inte veta hur mycket Murray tjänade som Jacksons läkare. När åklagaren då påpekade att hon i förhör uppgivit hans lön, blev det rent ut sagt jobbigt att titta på hur hon försökte slingra sig ur det hela. Det framkom också att det var hem till Alvarez som Murray beställde de 255 flaskorna (!!!) med narkospreparatet propofol. Hon sa sig dock inte ha en aning om vad leveranserna innehöll eller till vad de skulle användas.

Andra viktiga detaljer som framkommit igår under rättegången:

1. Frågan är Murrays tre flickvänner stärkte åklagaren eller försvaret. Även om de kallades in som “time-line” vittnen, alltså vittnen som kan kartlägga vad den åtalade gjorde, visade de också på Murrays svaghet för strippklubbar och unga kvinnor. Något som inte stärker hans karaktär, men som egentligen är ovidkommande i själva åtalet. Den 25 juni, samma dag som Jackson dog, hade Murray kontakt med alla tre.

2. Läkare har vittnat om hur viktigt det är att övervaka patienter som får propofol, och hur det inte är ett preparat som används utanför sjukhusmiljö.

3. Hjärtläkaren Thao Nugyen vittnade om hur Dr. Murray helt saknade tidsuppfattning om viktiga händelser när det gällde Jacksons sista timmar. Han visste inte när han gett medicin till honom, han visste inte när han slutade andas – själv sa han till henne att det berodde på att han inte hade en klocka. Samtidigt vittnade Dr. Joanne Pashard från Houston om hur hon varit i kontakt med Dr. Murray samma morgon angående en patient som skulle operaras. Murray hade inte några problem att komma ihåg detaljer om den patienten.

4. En av Murrays flickvänner, Sade Anding, vittnade om hur hon blev uppringd 11.51, men att hon efter ett par minuter in i samtalet insåg att hon inte hade Murrays uppmärksamhet. Hon hörde tumult i bakgrunden, och att någon hostade.

Idag fortsätter åklagaren att höra vittnen. Det verkar vara deras strategi att visa att trots att Dr. Murray fick stor ersättning (150 000 dollar per månad) för att ta hand om Jackson, så var det just hans försumlighet som läkare som till slut blev orsaken till Jacksons död. Deras utmaning är att visa att det var Murrays fel att Jackson fick preparatet i sig. Men det vi sett hittills i rättegången är att Murray uppenbarligen beställde ohyggligt stora mängder av narkospreparat som han använde på en bräcklig patient under okontrollerade former.

Försvaret å sin sida, kommer strax påbörja sitt arbete att försöka övertyga juryn om Murrays oskuld. De kommer förmodligen att fokusera på att måla upp en bild av Jackson. Jag blir inte förvånad om den bilden är rätt tragisk, och den kommer förmodligen att utmynna i att det var Murray som såg till att få i sig preparatet själv.

Just nu vittnar Lopoez, apotekare, om hur Murray ringde till hans kontor samma dag som Jackson dog (runt 5-tiden).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *