Osmaklig tårta

När mina barn för något år sedan tittade på Tom och Jerry – den tecknade serien med katten som råkar illa ut i sin jakt på lilla musen – reagerade jag på en sekvens som var väldigt rasisitisk. “Tänk att Hanna and Barbera kunde göra sånt. Men det var ju på 40- och 50-talet.” Därför fick jag kaffet i vrångstrupen när jag såg Houston Chronicles webbartikel om hur svenska ministern trampat i en rent ut sagt rasistisk sörja.

173 artiklar. Så många nyhetsinslag hittar Google när man söker på händelsen när Lena Adolfson skär upp tårtan som är en grotesk avbildning av en mörk kvinna. Att hon dessutom skär en bit från underlivet på tårtan och matar skapelsen med är för mig obegripligt och ett bevis på hur oinsatt i ämnet kulturministern är. Att konstverket sedan sägs vara till för att uppmärksamma stympning av kvinnor i Afrika gör inte det hela bättre. Det passar sig inte att en minister skrattande gör på ett konstverk det hemska man är där för att uppmärksamma. Integritet. Att kunna säga nej när man hamnar i en situation man blir pressad i. Jag kan inte för ett ögonblick tro att alla dessa skrattande människor man ser i lokalen inte reflekterar över det groteska i det som pågår. Låt oss anta att man bjuder med ett gäng kvinnor från afrika som under tvång genomgått stympning – skulle de vilja gräva med en sked i underlivet på en sådan tårta?

Jag vet inte hur man tänkt. Varken konstnären eller ministern.  Konst ska ju betraktas och bedömas av åskådarna. Om då omvärlden dömer ut tårtan som rasistisk, kan man kanske då ana att omvärlden har en liten poäng? Jag skäms inför de afrikaner som lever i Sverige, och jag skäms över att ha en minister som är så outbildad i ämnet att hon kan gå med på detta. Ett besök i Memphis, på Martin Luther King museum är att rekommendera. Eller kanske den här kursen, jag ser att det fortfarande går att anmäla sig till den.

Vill man läsa mer kan jag rekommendera Guardinas reflektion över händelsen.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *