Mina femton fejkade minuter i rampljuset

Att bli skåning förpliktigar.

I söndags skulle jag ut och slänga sopor på morgonkvisten. Det borde egentligen gjorts kvällen före, så nu luktade det återvinningscentral i köksregionen. Eftersom det var rätt tidigt på dagen, utgick jag från att jag kunde göra detta så snabbt att ingen av grannarna skulle se mig i morgonstassen. Men väl framme vid soptunnan, och utan möjlighet att gömma mig, får jag syn på en klunga på tio personer, utrustade med kameror och kikare. Med hög stämma – bättre vara cool än inte – sa jag: “Men hur kommer det sig att alla ni kommit hit för att se mig slänga morgonsoporna?”.

Turkduvor. Åtta stycken. Och de satt i grannens träd. De är tydligen väldigt ovanliga, så ovanliga att tio personer kastar sig i sina bilar och kuskar ut till Södra Sandby från Lund.

“Hur i all sin dar fick ni veta att de var just i det här trädet?”

De berättade om ett rapporteringssystem på internet. Jag är övertygad om att dessa fantastiska ornitologveteraner får sms när någon rapporterar in en fågel värd att se. Jag är övertygad om att ornitologintresserade på 1800-talet skulle kalla detta fusk. Men idag är det väl lite grand som geotagging, fast med levande objekt. Jag ringde till grannen med trädet för att berätta. Han är nämligen väldigt intresserad av fåglar (en gång när vi stod och pratade i höstas konstaterade han att fåglarna som flög över oss var från Sibirien, bara så ni förstår nivån av hans intresse). Jo visst var det han som rapporterat in. Han lät nästan lite ledsen över att ha missat chansen att träffa ornitologerna.

Så fågelkunskaperna måste jag damma av. Nu när jag bor i Skåne.

27 januari 2012

27 januari 2012

2 thoughts on “Mina femton fejkade minuter i rampljuset

  1. Bea

    Jag tycker du borde komplettera med en bild på dig själv i morgonstass och med soppåse i hand.

  2. I am me. And I approve this message. Post author

    Nä du, så roligt ska vi inte ha. Den synen är reserverad för morgonpigga ornitologer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *