I det mörkaste mörka

Det finns två ställen på jorden där absolut mörker kan upplevas (naturligt): långt ned i havets djup, och i en grotta. När vi besökte grottmassivet utanför Georgetown släckte de alla lampor. Det var en märklig upplevelse. Bara efter en kort stund slog de på ljuset igen. Det kan vara skadligt för ögat att uppleva sådant mörker för lång tid, sa guiden. Själv var jag mest oroad för alla fladdermöss som kunde få fritt fram att attackera.

Georgetowns historia är för övrigt starkt sammankopplad med svenskar. Jag har varit och filmat en del i trakterna och får du någon gång chans att besöka Palmhuset i Georgetown, eller kyrkan i New Sweden så kan du sända en liten tanke till alla de svenskar som slet hårt här i början av 1900-talet. Herr Palm var för övrigt en av dem som fick över smålänningarna hit. Han var god vän med den legendariske ledaren Sam Houston, och Houston bad Palm om fler svenskar.

Åter till grottorna. 1963 borrade Texas Highway Department och stötte på håligheterna. De firade ned en modig arbetare som upptäckte de enorma grottorna som varit bevarade i 10.000-tals år. I grottorna fanns även spår av förhistoriska djur. Jag har för mig att det var bland annat en sabeltandad tiger och en armadillo lika stor som en folkvagn, men jag var så uppslukad av de vackra grottorna samt av att hålla ordning på mina två egna små munckins, så jag kan ha fel. Oavsett. Det var vackert. Svårfotograferat utan stativ. En del bilder blev dock visningsbara – och hur ofta kan man tycka det vara lämpligt att använda typsnittet Stencil?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *