För 50 år sedan

För exakt 50 år sedan, startade en grupp modiga amerikaner en ovanlig resa. De skulle ta sig från Washington DC till New Orleans. Det ovanliga? De var både vita och svarta och skulle trotsa lagarna som förbjöd svarta att åka tillsammans med vita.

Det var bara 13 stycken. Trots att de visste att de kunde bli såväl dödade som misshandlade, stod de fasta.

Den 14 maj attackerades bussarna av Ku Klux Klan. Ungefär 200 människor omringade bussarna, slog in fönster och hade sönder däcken. Bussföraren lyckades köra iväg, men den bussen kom inte långt. Medan de väntade på att chauffören skulle laga däcken, satte klanen eld på bussen.  Elden gjorde det svårt att andas. De ombord fruktade för att brinna upp i bussen, och visste att klanen skulle slå ihjäl dem utanför. Ungdomarna planerade för att ta sina liv genom att andas in röken med stora andetag.

Då exploderade bensintanken, och de kunde i tumultet ta sig ut. Men utanför väntade misshandel av klanen.

Många riskerade sina liv för att hjälpa freedom riders. En av dem var Janie Forsyth, bara 12 år, och befann sig på en affär i närheten.

– Det var som att se helvetet. Jag gick rakt in i gruppen och fick tag i en av kvinnorna, tvättade hennes ansikte och försökte se till att hon överlevde.

Hennes insats kunde ha kostat henne livet. Efteråt diskuterade klanen vad de skulle göra med henne, men lät henne vara då hon var så ung.

Diane Nash lät sig inte skrämmas. När polisen och myndigheterna varnade dem att fortsätta, var hennes respons: “Ni ska veta att vi alla har skrivit vårt tesatmente i går kväll”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *