Andra gången gillt för Romney i Iowa?

De republikanska kandidaterna har gjort en svag insats hittills. Om man ser till väljarbarometerna som utförts skiftar ledningen rejält. Mitt Romney ser ut att vara den mest stabila, han håller sig runt 20 procent de flesta gångerna. Men vinnare har varierat friskt mellan såväl Romney, Herman Cain (minns ni han?), Newt Gingrich, Ron Paul och Bachmann. Till och med Santorum har hamnat högt på sistone. Eftersom ingen av kandidaterna framstått som Vinnare under kampanjen (trors 13 debatter), ska man inte dra för stora växlar på vem Iowa väljer. Fördelen med att vinna ikväll är så klart det enorma mediaintresset detta första Caucasuset har – och USA älskar vinnare.

En anledning till att man trots 13 debatter inte än kan se en vinnare, är ett tecken på att den här omgångens kandidater är svaga. Barometerna pekar på att Romney vinner, följd av Paul och Santorum.

Santorums ökning kan delvis förklaras med att han går hem hos den evangelikanska väljarkåren. Perrys och Romneys negativa kampanjreklam mot Newt Gingrich (Romney lyfter bland annat fram vikten av att hålla sig till sin fru och hur det gör att man kan lita på just Romney, underförstått att man inte kan det med Gingrich eftersom han skilt sig från sin fru för att gifta om sig med sin älskarinna) skapade ett dropp för Gingrich i väljarstödet. I just Iowa är sådana frågor viktiga, frågan är hur mycket folket i New Hampshire bryr sig om sådant när de som andra kaukasus i ordningen säger sitt om vem som ska bli kandidat.

Michelle Bachmann, som också gillas av tea-partyrörelsen, har passat sig för att göra personangrepp på just Romney. Kanske fikar hon efter en vicepresidentsplats? Hon har friskt attackerat såväl Newt som Perry och Paul.

Iowa omfamnade Mick Huckabee förra gången, 2008, och Mitt Romney kom på andra plats med 25% av rösterna. Den gången var även Ron Paul med, och han lyckades skrapa ihop 10%. Skillnaden den här kampanjen är att Paul drar fördel av folks missnöje med vad man kallar “big government”, och hans budskap om att dra ned på kostnaderna för Washington.

Vid sjusnåret ikväll (klockan 2 inatt svensk tid) samlas de republikanska delegaterna för att lyssna på kampanjanföranden från de olika kandidaternas läger. Sedan är det dags att skriva namnet på den tomma lappen. Då är frågan om de väljer den som troligast kan vinna över Obama, eller den som bäst motsvarar ens egna åsikter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *