America is back (?)

Det var en rätt så kaxig president som höll tal ikväll. Han kunde visa på att det skapats 3 miljoner arbetstillfällen under de fyra senaste månaderna, han har tagit hem trupperna från Irak och amerikanarna behöver inte längre vara rädda för Osama bin Laden.

Några av de viktigaste punkterna (i korthet):

– Krafttag mot hur amerikanska produkter kopieras i Kina.
– Använd hälften av de medel som nu frigörs från kriget till att betala av statsskulderna. Resten till att investera i vägar och byggnader.
– Stoppa insider trading bland kongressledamöterna. “Send me a bill that bans insider trading by Members of Congress, and I will sign it tomorrow.”
– Minska skattelättnaderna för de redan rika. Tjänar du mer än en miljon dollar per år ska du inte betala mindre än 30 procent i skatt.
– Presidenten manade administrationen att öppna upp mer än 75 procent av våra potentiella olje- och gasfyndigheter som finns ute till havs.
– Han uppmanade varje stat i USA att införa regler som tvingar alla studenter att gå kvar i high school tills de tagit sin examen eller fyllt arton år.
– Dra in skattelättnader för företag som skickar arbetstillfällen till andra länder, och istället införa lättnader för de som skapar jobb inom USA.

Inte helt oväntat citerade Obama Abraham Lincoln:
– I’m a Democrat.  But I believe what Republican Abraham Lincoln believed:  That Government should do for people only what they cannot do better by themselves, and no more.”

Problemet för Obama är inte att han har brist på idéer. Utmaningen ligger i att han inte har majoritet i kongressen. Och utan den majoriteten är han snudd på handlingsförlamad – det är i kongressen lagförslagen tas fram och röstas igenom. Så det var inte så konstigt att han bönade kongressen om att sända honom lagförslag han kunde signera.

Obamas löfte om att aldrig mer baila ut någon igen kommer gå hem hos väljarkåren. Och för den som är insatt i hur i princip alla ledamöter i kongressen åker hem till sina delstater och klagar på hur lite som görs i kongressen (och därefter lovar att ändra på den saken): Obama påpekade att republikanska kongressledamöter inte har några problem att spendera skattemedel, om det gäller projekt i sina egna delstater.

Uppdaterat 25 januari:
Den intressanta och Pullitzerprisbelönade webbsidan politifact.com har faktacheckat Obamas tal till nationen. Här är resultatet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *