Amanda Knox friad

Uppdaterat 22.07, svensk tid: Amanda Knox frigavs nyligen efter beslut från juryn.

Hon har kallats för allt från Seattles Svarta Ängel till helt oskyldig. I morse höll Amanda Knox sitt tal inför rätten i Italien. Knox vidhåller att hon är oskyldig och att hon inte var på platsen när Meredith Kercher våldtogs och mördades. En man är tidigare dömd för mordet, men Amanda och hennes vän Raffaella har överklagat sina domar.

Jag har inte följt rättegången i detalj, mer än att jag förstått att de dna-bevis som tidigare band Knox till det påstådda mordvapnet kraftigt ifrågasatts. Film från när utredarna lät bevis vandra runt från den ena till den andra i rummet där mordet ägde rum, har fått experter att säga att det är mycket troligt att man orsakat kontamination. Experter har ifrågasatt att kniven är mordvapnet och menat att det inte är konstigt att man hittar offrets dna på kniven då hon använt den vid flera tillfällen.

En svag punkt i försvaret är de motstridiga uppgifter som framkommit om var Amanda Knox var under tiden då mordet begicks. Hon har sagt att hon var hemma hos Raffaella, men han hävdar motsatsen. Det vittnet som säger sig ha sett Amanda diskutera högljutt med mordoffret under kvällen för mordet, var en heroinberoende hemlös som senare har lämnat motsägelsefulla uppgifter om när han egentligen såg Amanda.

En märklig detalj i hela rättegången är att åklagaren Giuliano Mignini blivit fälld för att hans hanterande av ett annat mordfall, då han bland annat genomfört olagliga undersökningar. Han fick 16 månaders fängelse för detta. Tidigt i utredningen om mordet på Meredith Kercher målade Mignini upp en vision om hur detta var ett sataniskt mord, och att Amanda Knox var under demoniskt inflytande då hon genomförde mordet. Det är svårt att inte dra paralleller till hur Hans Holmér gick direkt till PKK-spåret när han blev satt som ansvarig utredare för Palme-mordet. Men det slutar inte där: En ny rättegång mot åklagare Mignini väntar också, men man avvaktar den rättegången tills den här är över.

Uppenbart är att den person som fällts för mordet hade dna från mordoffret, och hans dna fanns såväl utanpå som inuti offret. Han har heller inte överklagat.

Nu återstår det att se om juryn väljer att tro på Knoxs vädjan eller på att åklagarens vision om att hon och de två andra utfört ett satanistiskt gruppmord. Domen faller om ett par timmar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *