Bachmann och Perry debatterade om HPV-vaccinets vara eller icke

Det har debatterats i Florida. De republikanska tepartykandidaterna testade sina vingar mot varandra. Nyheterna efter debatten handlade mest om hur Rick Perry fick kritik från de andra då han infört vaccin bland tonårsflickor mot papillomaviruset. Perry kontrar med att för första gången visa upp bilder från hans samtal med en ung flicka som drabbats av cancern (orsakad av viruset som man kan få vaccineras mot). Hon klarade inte av att bekämpa sjukdomen.

Tepartygänget har sina röstare främst i kristna kretsar. Där finns det en hel del motståndare till vaccinet. Anledningen är att man menar att det befrämjar en omoralisk livsstil och att vaccinets bieffekter är farliga. Bland annat gick Bachmann ut häromdagen och sa att hon träffat en kvinna vars dotter blivit mentalt efterbliven efter att ha tagit vaccinet.

Alla vaccin har risker med sig, men nu får Bachmann kritik då det inte finns något som stödjer att man kan bli mentalt efterbliven av viruset. Starkare är då hennes påstående att Perry fallit för kapitalismen och skott sig på det avtal som staten Texas ingick med vaccinleverantörer. CNN har utrett hur mycket Perry fick från Merck (bolaget som tillverkar vaccinet). Perry påstod att han fick 5000 dollar. Det stämmer att han fick den summan en gång från dem.  Men de har sammanlagt gett honom runt 25 000 dollar.

Personligen kan jag tycka att argumentet om att vaccinet skulle främja en omoralisk livsstil är rätt svagt. Särskilt som republikanska företrädare och kyrkliga företrädare själva faller av skutan nu och då och har utomäktenskapliga affärer. Men det är klart, de är ju oftast män. Och de behöver ju inte oroa sig för att få viruset, bara för att sprida det.

Däremot är det viktigt att man är medveten om riskerna. Flera bieffekter har rapporterats, men större delen av dessa hör till mindre bieffekter. Värre är då de blodproppar som inträffat i var 12 000:e patient.

Tilläggas bör att regelbundna cellprovstest, som görs hos gynekologen, kan också förhindra att viruset utvecklas till cancer. Och att vaccinet inte längre är något som alla 12-åringar i Texas måste ta.

 

Även noterat
Demokraterna förlorade överraskande nog när New Yorks 9e distrikt valde representant till kongressen. Kongressplatsen har varit ledig sen före sommaren, då Anthony Weiner avslöjades med att twittra bilder på hans mer intimare kroppsdelar. Det är första gången på 90 år som en republikan vunnit i detta distrikt och nu menar många att det sänder en rätt tydlig signal till Obamas kampanjstab.

 

One thought on “Bachmann och Perry debatterade om HPV-vaccinets vara eller icke

  1. Pingback: Notre frère Ahmed ELBOUARI a été élu Président du Corps des Ingénieurs du Parti du Rassemblement National des Indépendants au cours de la réunion l’Assemblée Générale tenue le 14 mai 2017. Les travaux de cette Assemblée ont connu un riche d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *