Kritik mot val av Martin Luther King-citat

Martin Luther King memorial har stött på kritik från poeten och författaren Dr. Maya Angelou, som arbetade tillsammans med Dr. King. Hon menar nu att citaten på statyn får Dr. King att se ut som en “arrogant dumskalle”.

Så här lyder ett av citaten på statyn: “I was a drum major for justice peace and righteousness.”

Ursprungscitatet, däremot, får en liten annorlunda mening: “If you want to say that I was a drum major, say that I was a drum major for justice. Say that I was a drum major for peace. I was a drum major for righteousness. And all of the other shallow things will not matter.”

Angelou pekar på det lilla ordet “if”, hänvisar till hur extremt noga Dr. King var när han uttalade sig, samt pekar på att de citat som man nu huggit i sten får honom att låta mer förmäten än vad han var.
Vid första anblick tycker man kanske att Angelou är lite väl petig. Men allt som har med Dr. King och hela enmancipation (frigörelsen) är fortfarande extremt känsligt. Och det är det jag tycker är konstigt. Att inte ens experterna insåg att citaten kunde upplevas som förmätna. Nu är det flera som reagerat, och vi får se om inget händer.

Another point of view worth reading: http://www.washingtoncitypaper.com/blogs/citydesk/2011/09/01/mlk-memorial-looks-kind-of-cocky-maybe-it-should/

One thought on “Kritik mot val av Martin Luther King-citat

  1. Jarl

    Ja, det ar faktiskt ganska viktigt med citat att de hamnar i raett sammanhang och inte aer onodigt avkortade osv.
    Ett annat problem som finns aer att ibland kan det handa att ngn tillskriver nagon annan en asikt eller sa som man inte har uttryckt. Det ar mycket frustrerande, eller hur? Det gar val egentligen tillbaka till att i en diskussion sa ska man kunna aterge diskussionspartners asikt sa korrekt sa att den personen kanner igen sig i det man aterger. Annars har man misslyckats. Den grundlaggande regeln glommer manga inklusive politiker bort ibland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *