10 fotografer du behöver känna till (10 photographers you need to know about)

De kunde inte drömma om de redigeringsmöjligheter vi har idag, men detta till trots lyckades följande 10 fotografer fånga fantastiska bilder. Komposition, ljus, rörelse, aktualitet och djup var deras redskap, inte några instagramfunktioner eller allehanda ramar via någon app på Iphone. Men hade de kunnat twittra sina bilder hade de sopat mattan med de flesta av oss.

Jag har alltid fascinerats av de stora konstnärerna som fotograferade svartvita bilder. Här är några av mina favoriter:

 

Adam Ansel
Fyra år gammal skadades San Fransiscobon Adam Ansel under den stora jordbävningen som drabbade stan. Med knäckt näsa och en blyg läggning hade han svårt att passa in socialt. Men som fotograf gjorde han storverk, svårslagen rent tekniskt. Han började egentligen som musiker, men slog igenom med sina bilder på 1930-talet. Mest känd är hans vackra bilder från nationalparken Yosemite, där hans naturintresse starkt präglar bilderna. Han extraknäckte även som reklamfotograf, men menade att det mer dränerade hans kreativitet än något annat. Två av hans bilder pryder väggarna i mitt vardagsrum =).

 

 

 

 

 

*******

Eugène Atget
Eugène förlorade sina föräldrar som sjuåring och växte upp hos en släkting. Han köpte sin första kamera i slutet av 1800-talet och kom sedan att fotografera över 10 000 bilder av parisborna och av miljön. Han fotograferade oftast tidiga morgnar, eller såg till att sätta så lång slutartid att förbipasserare som mest registrerades som en suddig skugga på bilden. Sålde sina bilder andra konstnärer som använde dessa som underlag för tavlor. Hade det inte varit för hans gedigna dokumenterande – ovanligt trogen sin egen stil – hade vi inte fått uppleva Paris på slutet av 1800-talet så bra som vi kan idag.

 

 

 

 

 

 

 

*******

Richard Avedon
Erkänd fotograf redan som 22-åring, berömd bland annat för sina kändisporträtt av Marilyn Monroe, Kennedy-familjen och Charlie Chaplin. Han tog den berömda bilden på Andy Warhols mage, efter att en feminist försökte mörda konstnären. Själv inspireras jag av det projekt där han släpade med sig en vit back-drop, for runt i 17 stater och fotograferade 752 människor.

 

 

 

 

 

 

*******

Julia Margaret Cameron
Hennes bilder av kvinnor och barn ser ut som tagna ur en saga. Julia började fotografera så sent som 48 år gammal, efter att hennes sex barn blivit så pass gamla att hon fick tid till att vara kreativ. På de 15 år hon hann fotografera, tog hon en rik flora av porträtt, varav 1200 finns bevarade. En tredjedel av dem hon fotograferade var kvinnor.

 

 

 

 

 

 

 

*******

Robert Capa
Den berömda krigsfotografen Robert Capa måste tas med. Under sitt liv kom han att dokumentera fem krig innan han omkom endast 40 år gammal, av en landmina i Vietnam. Han arbetade bland annat för times och efterlämnade över 70 000 bilder. Även om äktheten i hans berömda bild när soldaten blir skjuten mitt i strid ifrågasatts (läs mer här) så är hans bilder från invasionen av Normandie och Dagen-D mäktiga.

 

 

 

 

*******

Walker Evans
En av alla mästare på svartvitt var Walker Evans, av en del kallad Amerikas ledande dokumentärfotograf. Utrustad med en dold lins fotograferade Walker folk på New Yorks tunnelbana. 1946 gav han sig söderut på uppdrag för Fortune för att dokumentera drängar i Södern i USA. Resultatet blev boken “Let Us Know Praise Famous Men”, och kom att uppmana arbetare att förena sig och kämpa för bättre villkor. Det kom att dröja ända tills 1974 innan han skaffade sig en färgkamera, eftersom han ansåg att “Many photographers are apt to confuse color with noise”. När han väl gav efter för nymodigheterna konstaterade han att “Nobody should touch a Polaroid until he’s over sixty”. Även om han inte hade gillat alla redigeringsfunktioner på Instagram, så är jag överygad om att hans bilder hade gjort sig suveränt som instagrambilder.

 

 

 

 

 

*******

Lewis W. Hine
Även om du kanske inte hört namnet förut, så känner du definitivt igen Hines porträtt av de så kallade Sky Boys, männen som byggde skyskraporna i New York. Men mest gripande – och förmodligen viktigast – är ändå de bilder av barnarbetare som han skildrade. Eftersom Hines pappa dog ung tvingades han liksom många andra unga att ge sig ut och arbeta 13-timmars pass för att försörja familjen. Med hjälp av sina bilder försökte han få kongressen att ta hårdare tag mot de som använde sig av barnarbetare.

 

 

 

 

 

*******

Dorothea Lange
Känd som fotografins Florence Nightingale. Även om hennes mest kända bild på den immigrerade mamman under depressionen är så berömd (den fick till och med frimärksstatus) så har hon tagit många fler värda att notera. Googla gärna henne (och de övriga fotograferna) för att få se ännu mer fantastiska bilder.

 

 

 

 

 

 

*******

Félix Nadar
Nadar är känd för att ha fotograferat katakomberna i Rom, för att han skickade upp sin kamera i ballong och fångade jorden ovanifrån, och som känd journalist och författare fick han även möjlighet att fotografera sin tids mest kända.  När man ser hans bilder är det svårt att tänka sig att han föddes redan 1820. Fick anmärkningsvärt nog patent på att fotografera med artificiellt ljus, och han vann priser för sina berömda bilder på mimikern Charles Debureau.

 

 

 

 

 

 

*******

Edward Steichen
Steichen experimenterade med fotografi. Han var även målare och han älskade att få fram bilder med hjälp av karbonteknik, platinum och andra tekniker. Förutom att vara modefotograf och reklamfotograf passade han på att, i rank av colenel, få försvaret att satsa på flygfotografering.

4 thoughts on “10 fotografer du behöver känna till (10 photographers you need to know about)

 1. BestRalf

  I have noticed you don’t monetize your website, don’t waste your traffic, you can earn extra cash every month because you’ve got high quality
  content. If you want to know how to make extra bucks, search for: Ercannou’s
  essential tools best adsense alternative

 2. BestKathie

  I have noticed you don’t monetize your blog, don’t waste your traffic, you can earn extra cash every month.
  You can use the best adsense alternative for any type of website (they approve all websites), for more info
  simply search in gooogle: boorfe’s tips monetize your website

 3. youngVallie

  I see you don’t monetize your site, but you can earn additional bucks every
  day. It’s very easy even for noobs, if you are interested simply search
  in gooogle: pandatsor’s tools

 4. Pingback: Berömda fotografer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *