Cowboys så långt ögat nådde

 

Fullt ös med cowboys och orkestrar nere på stan idag. Jag filmade lite med min Nikon D7000 (jag är ruskigt nöjd med den kameran måste jag säga – mycket krut för pengarna där!). Och om du inte ids med tre minuter så kan du titta på bilderna nedan =).

 

Här kan man få på stöveln

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fick god hjälp av Andriodens GPS på väg till gårdagens Social Media event (IgniteHouston). Jag fann mig i områden jag vanligtvis aldrig besöker – och mörkt var det. På väg till kyrkan där eventet hölls (här hyr man kyrkorna när man vill samla större grupper) hittade jag en mysig butik jag måste ta mig tillbaka till. Tydligen bara öppet på fredagar och lördagar, men från vad jag kunde se när jag kikade in genom fönstrena verkar den lovande =).

Ignite är ett koncept för oss intresserade av sociala media, och mötena hålls i många städer runtom i världen. Det var första gången för IgniteHouston, och det var så intressant att även nyheterna behagade komma dit. Eller så kanske någon av organisatörerna kände nyhetsankaret, det är väl så det funkar ibland.

Under drygt två timmar pågår eventet i ett slags stafettlopp. Fem minuter per talare, 20 slides och ingen nåd. Några tal var bra och intressanta, en del var bedrövliga. Skrattade mest gjorde jag åt Cohen, en copywriter som förfasade sig över den svenska tävlingsbilen Fart och Ikeas möbel Fartfull. Visserligen tror jag att IKEA någon gång haft en möbel med det namnet, men sanningshalten i historien om bilen Fart kan jag inte bedöma.

Sverige kom på tal även när det gäller donatorer. Föredragshållaren påstod att vi har så många donatorer eftersom samtliga invånare är anslutna till registret. Själv menar jag att han fått något om fotbaken. Man måste väl anmäla sig till Socialstyrelsen (eller till sina familjemedlemmar) för att de ska plocka organ från en när man dör?

Idén med eventet ger jag högsta betyg, men jag tror man skulle tjäna på att låta talarna hålla på lite längre.

New Orleans och 16-åringarna

Så vart det bestämt: i år får 16-åringar inte vistas själva i de franska kvarteren efter klockan 8 på kvällen. Sedan lagen antogs i början av året har 170 arresteringar gjorts. Nu blir det väl inte direkt några allvarliga påföljder, även om ett samtal hem till föräldrar som tvingas komma och plocka upp barnen på polisstationen kan anses allvarligt för en person under 16 år. Vi besökte New Orlens en het sommar på väg från Memphis till Houston. Istället för nattliga partyn gick jag upp tidigt en morgon och fotograferade morgonstämningen i New Orleans.

En tripp downtown

Med Lincoln som förebild

När Barack Obama meddelade att han tänkte ställa upp i presidentvalskampanjen 2008, gjorde han det på samma plats som Abraham Lincoln höll sitt berömda tal “A House Divided Against itself Cannot Stand”. Det talet var, enligt Obama, en av anledningarn till att han beslutat sig för att försöka bli president. Den uppmärksamme lägger märke till att Obama ofta citerar Lincoln och hur denne var kapabel att förena ett då splittrat och trasigt USA. Och i likhet med Lincoln har Obama inte haft det lätt att försöka att förena landet. Till stor del har det att göra med att demokraterna inte har majoritet i kongressen. De är i majoritet i Senaten, men inte i Representanthuset. Och något förenklat sagt kan man säga att för att kunna driva igenom en ny lag, så behöver man majoriteten i båda husen.

Många har kritiserat Obama för att han inte passade på medan demokraterna hade majoritet i kongressen. Till skillnad från i Sverige, där vi väljer ett val avgör både riksdag och regering, så pågår det ständigt nya val till kongressen. Därför kan man kanske ha anledning att fundera över om Obama var något ostrategisk som inte passade på medan han hade majoritet.

Men en hel del förändringar har han hunnit med: Hälsovårdsreformen har måhända inte spikats helt, men en del viktiga saker har skett. Bland annat har man nu stoppat hur försäkringsbolag kunnat neka ersättning för vissa behandlingar på grund av vad man kallat “pre-existing conditions”. Om du råkar ut för en tumör kunde de förut hävda att den hade du minsann fått redan innan du tecknade försäkringen och de skulle därmed inte stå för behandlingen. Några dagar efter att han blev president förbjöd  han tortyr av fångar och redan på första arbetsdagen som president såg han till att beordra militären att avbryta kriget i Irak. Med hjälp av 13 republikanska kongressledamöter fick han också kongressens tillstånd att uppnå en överenskommelse med Ryssland om att drastiskt minska antalet strategiska kärnvapen. Och även om det inte helt berodde på Obama, så var det under hans presidentsskap som Osama bin Laden fångades och avrättades.

Så hjälpte sociala medier Obama att vinna 2008

Året var 2007 och Barack Obama hade gett sig in i presidentvalskampanjen. Samma år var Chris Hughes 24 år ung och jobbade frenetiskt på facebook, succén som han var med och startade. Men när han fick en fråga om att hjälpa Barack Obama att vinna valet med hjälp av sociala medier, beslöt han sig för att tacka ja.

Ett par intensiva månader senare, och Obamas kampanj kretsade nu kring sociala medier. Det är inte för inte som han kommit att kallas Sociala Mediers Förste President. Det var med hjälp av my.barackobama.com gräsrötterna organiserades och informerades om möten, vad och var man kunde hjälpa till och hur man kunde donera till kampanjen. Siten fungerade som en bas där engagerade  medborgare kunde ta del av och sprida vidare information inför valet. Enkla knappar gjorde det möjligt att dela med sig av informationen via facebook, twitter eller email. Barack Obamas blogg var mycket populär, hans FlickR konto innehöll amatörfoton av allt som överhuvud taget kunde kopplas till kampanjen. Observera – det var inga glassiga kampanjbilder, utan snapshots av verkligheten. Givetvis var presidenten aktiv på såväl youtube, twitter och facebook.

De republikanska kandidaterna har helt klart sneglat på Obamas strategi, och märkligt vore det ju annars. Mitt Romneys hemsida är väldans lik Obamas, medan Newts är lite mastigare.

Vilken hemsida tycker du bäst om? (Strunt i politiken för ett litet slag, vetja!)

Läs mer om Chris Hughes och Obamas sociala medier-strategi.

Här är ytterligare en intressant artikel.

Santorum rasslar till

Nu höjs spänningen i valet av vem som ska representera republikanarna i presidentvalet i november. Fram tills igår såg Romney stark ut, men när Colorado, Minnesota och Missouri röstade gick det bättre för Santorum.  Men det är långt ifrån över.

Att amerikanarna är slöa att utnyttja sin rösträtt är välkänt, så har det varit sedan 1960-talet. Men republikanarna bör fundera över varför valdeltagandet i Florida gick ned med hela 14% sedan samma val 2008, och i Nevada gick det ner hela 26%. För om partiet inte får folk att rösta i presidentvalet i november har de ett stort problem.