Dags för lite Thanksgiving, kanske?

Jag gillar amerikanarnas Thanksgiving. Att samla familj och vänner, äta tillsammans och känna tacksamhet över det som finns att vara tacksam för är minst sagt upplyftande. Historiskt finns det flera anledningar till varför man firar, och även kanadensarna har sin egen Thanksgiving (även om den ligger lite tidigare på året). I skolorna lär sig barnen om hur nybyggarna från Mayflower. Om hur de valde att ställa till med fest på ettårsdagen efter att de anlände till Massachussettes. Men det finns bevis för att högtiden även hölls för att fira sådden, och detta gjordes på olika ställen redan före Mayflower anlände från England.

Själv har jag av snälla amerikaner fått frågan hur vi firar Thanksgiving i Sverige. Ja, vi firar kanske inte riktigt Mayflowers ankomst till USA, men jag tycker nog vi kan ta och fira det vi har att vara tacksamma för. Man blir liksom glad när man för en dag slipper tänka på elände och oro och istället fokuserar på saker vi kan känna oss glada för. Jag är extremt glad för min familj, mina underbara söner och min snälla make. Bland annat. =)

Republikanerna gjorde Washington

Debatten mellan de tänkbara republikanska presidentkandidaterna hölls i Washington igår, av CNN. Moderatorn Wolff gjorde som vanligt ett bra jobb, även om det blev ruskigt pinsamt när Herman Cain kallade honom för Blitz…  Cain visade igår sin strategi när det gäller den viktiga utrikespolitiken: Bara när man vet säkert kan man fatta beslut. Med andra ord: han svarade knappt på någon sakfråga och tyckte nästan ingenting. Visserligen kunde han tänka sig att hjälpa Israel vid krig mot Iran, under förutsättningarna att Israel visade en säker plan för hur man skulle vinna. Ron Paul, däremot, menade att Israel har tillräckligt på fötterna för att ta hand om sig själv. Han överraskade föga när han menade att USA måste först ta hand om sin budget innan ma åker runt och hjälper till ute i världen. Något som nog går hem hos väljarna i dessa ekonomiskt kämpiga tider. Bachmann, som till skillnad från Pahlin vid förra valet, är relativt insatt i utrikespolitiken, borde ha hållt sig mer till sakfrågorna och kastat mindre dynga på Obama. Kanske är det något i den Amerikanska inrikespolitiken som gör det häftigt att svartmåla motståndaren – själv tycker jag mest det blir uddlöst när det görs om och om igen.

Perry tappade bort sig lite i svaren, men hans synpunkter om att USA måste säkra gränsen mot Mexiko går nog hem hos den republikanska kåren. Hans historik att ha en balanserad budget – som Texas lagar kräver att staten ska ha – låter nog lockande för en hel del väljare.

För mer information om hur de olika kandidaterna klarade sig igår, läs gärna CNNs analys här.

 

http://www.cnn.com/2011/11/23/politics/cnn-debate-key-moments/index.html?hpt=hp_c1

Rushdie fick inte heta Salman för facebook

Den som följer Salman Rushdie på twitter vet att han för några dagar sedan slängdes ut från facebook. Visserligen fick Rushdie sitt konto tillbaka – efter att ha visat upp sitt pass – men då som Ahmed Rushdie. (Salman heter även Ahmed, men det är ett namn han inte använder som tilltalsnamn.) Tack vare twitter lyckades Salman utöva lite påtryckning på facebookgänget, som idag tisdag återställde hans konto och Salman fick heta Salman igen. Innan de gjorde det hann Rushdie skriva de här posterna:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lite senare kom så upplösningen:

Perry i rejält blåsväder

O, det här är så jobbigt att titta på att jag knappast klarar av att se hela:

 

Murray fälld

Gårdagens besked om att juryn väljer att fälla Dr. Murray i åtalet om Michael Jacksons död var inte helt oväntat. Familjen Jackson behövde inte heller vänta särskilt länge – slutpläderingarna hölls i fredags och redan på måndagen meddelade så juryn att man ansåg att Dr. Murray orsakat Jacksons död.

Det kunde knappast ha blivit ett annat beslut. Att Dr. Murray använde ett narkospreparat – propofol – i hemmamiljö utan den utrustning sjukhusen använder i liknande fall är graverande. Att han dessutom undlät att informera ambulanspersonalen om att Jackson fått propofol och sedan bad Jacksons personal att städa undan medicinflaskorna tyder på ett rätt så dåligt samvete. Lägg därtill att han ljög för polisen och påstod att när han kom in i rummet hade Jackson fortfarande puls och kändes varm. Hans förklaring att han inte ringde 911 eftersom huset saknar fast lina känns galen med tanke på att han själv just pratat i mobiltelefon med sin älskarinna.

Advokaternas version att Michael Jackson injicerade sig själv med propofol slår också tillbaka mot Murray – hur kunde han lämna så mycket medicin hos en person han visste var beroende av preparat? De har även hänvisat till att Jackson gärna tryckte i sig medicinen själv – pushed the milk som Jackson uttryckte det – gör det ändå mer obegripligt att Murray skulle lämnat Jackson själv med all utrustning och medicin.

Ända in i det sista var det oklart om Murray själv skulle sätta sig i vittnesbåset, men det kom inte som en överraskning att han stod öevr. Det var nog inte till hans nackdel, han hade nog haft svårt att klara av åklagare Walgrens korsförhör.

Nu väntar besked om vilket straff Murray kan få, upp till fyra års fängelse blir det. Men någon doktor är han inte längre, han fråntas titeln i samband med domen.

 

 

Youtubeklipp på domare som slår dotter upprör

Det är något fel i huvudet på karlar som slår 16-åriga döttrar. Och det är svårt att tycka något annat. Så det är inte så konstigt att den domare från Texas som 16 gånger slog sin dotter för sju år sedan nu riskerar sitt jobb, men än mer blir till allmänt hatobjekt. Dottern la upp en film från en av de gånger hon misshandlades av sin far på youtube, och nu har klippet spridit sig över hela världen. Jag skulle vanligtvis länka till klipp jag skriver om, men väljer att inte göra så.

Anledningen till att pappan slog henne den här gången var att hon laddat ned musik olagligt från hemsidor han inte godkänner. Visst ska man som förälder uppfostra, men inte så här.

Rick Perry har roligt

Det var få nyhetskanaler som INTE visade utdrag från det tal som Rick Perry höll i Manchester, New Hampshire i fredags. Man ska ha i bakhuvudet att videon är ett hopklipp av ett drygt 30 minuter långt tal, men många menar att Perry var aningens salongsberusad. Oavsett så verkar Perry – som är en av kandidaterna till att bli presidentkandidat för republikanerna – betydligt bekvämare här än under de debatter han deltagit i. Perry har färre än 5 procent i de senaste opinionsmätningarna, medan Mitt Romney har över 40 procent.

Även Herman Cain, som gjort oväntat bra ifrån sig (har ingen politisk erfarenhet, men har startat ett pizzaföretag), har ofrivilligt figurerat i media igår. Han har tydligen betalat ersättning till två kvinnor som tidigare stämt honom för sexuellt ofredande då han var chef för pizzakoncernen.

Övrigt från USA
Idag väntas besked om huruvida Dr. Murray, som står åtalad för att ha dödat Michael Jackson, kommer att vittna i rättegången. Även om många menar att han behöver förklara sitt beteende under tiden då Jackson dog och dagarna, så är det tveksamt om han kommer att riskera utfrågning av åklagarna.

Det går bra för North Dakota, där något av en oljeboom har startat. I gårdagens avsnitt av Rock Center berättades om tusentals lediga jobb tack vare oljefynden som är de största någonsin i USAs historia. Och mer jobb lär det bli, för nu byggs sjukhus, skolor och bostäder för fullt. Det bor idag 9000 arbetare i så kallade “mansläger” runt om staden eftersom det saknas bostäder åt arbetskraften.