Förmodligen inte fängelse för Dr. Murray

Oavsett om Dr. Murray fälls för dråp (involuntary homicide) av Michael Jackson, kan han slippa fängelse. Anledningen är Kaliforniens brist på fängelseplatser som gjort att man fattat beslut om att alla som fälls utan att ha begått våldsbrott, ska sitta av tiden hemmavid.

Idag påbörjar försvaret sitt arbete med att försöka övertyga juryn om att det inte är Dr. Murrays fel att Michael Jackson dog. De har en tung uppgift. Expert efter expert har övertygande informerat om hur felaktigt det var att i hemmet ge en patient propofol, utan någon som helst kontrollerande utrustning. Det har bland annat framkommit att andningsuppehåll är relativt vanligt vid användning av narkospreparatet propofol, men att vårdpersonal håller minutiös uppsikt över patienten, och snabbt kan motverka andningsproblem. Så var inte fallet för Michael Jackson, eftersom hans doktor befann sig utanför rummet. Han pratade nämligen med flera av sina flickvänner. Nu måste försvaret övertyga om att det inte var Murray som gav det preparat som kom att bli Jacksons död.

De närmaste dagarna lär försvaret måla upp en bild av Jackson som är föga smickrande. Hans drogberoende, stressen inför Englandsturnén samt hans finansiella kris kan vara pusselbitar för att övertyga juryn om att det var han själv som orsakade sin död. Det är dock inte säkert att domaren tillåter försvaret att dra upp Jacksons finansiella kris. Men säkert är att de lär kalla in ansvarige på skivbolget, som kan vittna om Jacksons tillstånd inför den stundande intervjun.

 

 

Once upon a time there was an Indian wedding…

Indian Wedding

När jag var i Indien blev jag oväntat inbjuden på bröllop.

Som tur var gick jag. Det liknade inget jag varit på tidigare. Så många gäster, så mycket stark mat och så lång ceremoni. Det slutade inte förrän mitt i natten, och det var inte många gäster kvar där då. Men jag var kvar. Ville se hur det hela gick till. Det var ett traditionellt indiskt bröllop, med ritual efter ritual.

Rättegången mot Dr. Murray, Dag 10

Nu pågår utfrågning av Dr. Rogers, som obducerade Michael Jackson. Han slog fast att Jackson blev mördad och anger följande bevis:

  • Att Murray i polisförhör angett att han gav propofol till Michael Jackson
  • Det faktum att Michael Jackson inte led av något som föranledde till att medicinera honom med propofol.
  • Att Murray gav propofol i hemmamiljö, utan övervakningsmaskiner.

Rogers vittnade om att han inte funnit några vätskor i magen eller i munnen, vilket utesluter att Michael Jackson själv drack vätskan.

Att Michael Jackson gav sig själv medicinen är inte troligt, menar Rogers:
“Du måste anta att Michael Jackson vaknade, trots att han var nedsövd av mediciner, gav sig själv propofol. Detta propofolet skulle ta sig ut i Michael Jacksons system och därefter orsaka andningsuppehåll. Det scenariet är mindre tänkbart än det andra scenariet, då doktorn ger lite allt eftersom, som i detta fall innebär 2-3 teskedar per timme. Vi fann inga doseringshjälpmedel, vilket innebär att doktorn uppskattade hur mycket propofol han gav. Det vore enklare under dessa omständigheter att ge feldosera och ge för mycket propofol.”

Enligt Rogers dog Michael Jackson på grund av förgiftning orsakad av en kombinationen av propofol och andra lugnande medel. Benzodiazepine-effekt var en bidragande orsak till döden.

80-talets tio sämsta låtar – och ja, Sverige representerat

Rolling Stones har listat de värsta landsplågorna som spelades under 1980-talet. Visst, Rick Astley har kanske en del andra dance moves än Justin Bieber, men verkligen? Är Europes Final Countdown 80-talets näst sämsta sång?

 

1:a plats: We built this city med Starship

2:a plats: Final Countdown med Europe

3. Lady in Red med Chris De Burgh

4. Wake Me Up Before You Go Go! med Wham!

5. Safety Dance med Men Without Hats

6. Rock Me Amadeus med Falco

7. Don’t Worry Be Happy med Berry McFerrin

8. Toni Basil’s Mickey

9. Putting on the Ritz med Taco

10. Never Gonna Give You Up med Rick Astley

Hur Steve Jobs räddade en av världens bästa reklamfilmer

De ansvariga för reklam på Apple vågade inte. Reklammakarna hade tagit fram en reklamfilm som skulle sändas på Super Bowl, men den varken visade eller nämnde Apples produkt.  Men Steve Jobs älskade reklamfilmen. Under mötet ska Jobs ha vänt sig till Steve Wozniac och sagt: “Jag lägger hälften, är du med?”.

Filmen visades bara en enda gång, under Super Bowl den 22 januari 1984. Den anses av många vara den i särklass bästa reklamfilmen någonsin.

 

Rättegången mot Dr. Murray – dag 7

Det har varit en omskakande dag i rättegången mot Dr. Murray.

Två dagar efter att Michael Jackson dog, kallade polisen in Dr. Murray för extra förhör, vilket videofilmades. Detta förhör spelades upp i rätten idag. Inspelningen är intressant ur flera aspekter. Den är svår att korsförhöra, den innebär att Dr. Murrays version blir hörd trots att han kanske kommer att låta bli att låta sig förhöras i vittnesbåset. Och så är den intressant eftersom den målar upp Murrays version.

Enligt honom hade han tre dagar före försökt börja vänja Michael Jackson av från propofol, den drog som han även beställde litervis av hem till den kvinna han har en son tillsammans med.

Han berättade fär polisen hur Michael Jackson hade lyckats somna in de två tidigare kvällarna, men hur han den här kvällen inte kom till ro. Han gav därför Jackson propofol, lämnade rummet för att kissa, kom tillbaka två minuter senare och såg att Jackson inte andades. Han satte då igång att ge honom konstgjord andning. Det gick inte att ringa ut från rummet eftersom Jackson bytte telefonnummer frekvent, enligt Murray. När han efter ett tag tog en paus såg han att Jackson inte andades av sig själ, och då ringde han en av de säkerhetsansvariga och bad honom skicka upp någon till rummet.

Murrays version om att han var borta i två minuter för att gå på toaletten stämmer dock inte med det hans flickvän Anding säger (och det telefonlistorna intygar) – om att de samtalade per telefon under den här tiden. Det ska onekligen bli intressant att se hur försvaret kommer att hantera den här inspelningen då rättegången återupptas på måndag.

Skvallersiten tmc.com, som också direktsänder rättegången,  har en sammanfattning över vad som nyss utspelades i rättegången.

Reflektion kring vindrinkande och Dagens Industri

Dagens Industris vinundersökning

 

Surfade ut på DI idag och blev erbjuden att medverka i en undersökning om viner och vinkonsumtion. DI lottade generöst ut en sats vinglas till någon av dem som deltog, och eftersom jag inte har några nappade jag. Första frågan var relativt lätt, jag har aldrig druckit alkohol då jag är uppvuxen i en familj där sånt inte förekommit. På senare år har jag haft flera tillfällen att börja, men eftersom jag har så vansinnigt roligt ändå och dessutom redan har laster har jag beslutat mig för att låta bli. Det blev att kryssa i “Väldigt sällan/jag dricker inte vin” eller något liknande. Nästa fråga var knepigare. Man skulle ange i vilken prisklass man köpte vin. Jag köper inte vin, men det finns inte med som alternativ. Jag är tvungen att välja ett alternativ.

Då kan jag inte låta bli att reflektera över hur enormt bra det vore om journalister tog en kurs i enkätmetodik. En sådär 7.5 högskolepoäng skulle räcka, distanskurs finns här (är dessutom grundläggande behörighet). För om de tänker sig en artikel utifrån den här undersökningen, ja då speglar resultatet inte verkligheten. Nu är det fullt möjligt att de genomför undersökningen för att kunna använda resultatet när de kränger annonser. Men ändå. Vinglasen får jag inte, jag är alldeles för ärlig för att kryssa i rutor som jag inte kan stå för. Men å andra sidan, för mig räcker ett vanligt saftglas.

Tranströmer Nobelpristagare i litteratur

Det måste känts extra speciellt för Peter Englund när han idag annonserade årets nobelpristagare i litteratur. Motiveringen var att Tranströmer” i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga”. Men ännu mer speciellt för Tomas och hans fru. Det är bara att gratulera!

Strax innan beskedet från Svenska Akademien, rullade ett realtivt avancerad tidningsanka ut som uppgav att den serbiske författaren Dobrica Cosic vunnit.

Så här skriver utländska tidningar om valet av Tranströmer:

“Transtomer is considered a master of metaphor, weaving powerful images into his poems without much embellishment.” (Washington Post)

“The Scottish poet Robin Fulton, who translated New Collected Poems and has worked on Tranströmer’s writing for years, said that “in some sense the win was expected – it’s looking back on a life’s work”.
“He’s terribly famous already – just about as famous as a poet could be,” he said. “Some writers become famous after they get the Nobel – he was famous before.”
(The Guardian)

…the academy has had a tendency to pick obscure European writers over the past several years” (CNN)

“He has been a perennial favorite for the prize in recent years, with Swedish journalists apparently waiting outside his apartment on the day of the prize, just in case he won.” (Huffington Post)

“Thanks largely to the popularity of Stieg Larsson’s “Millennium” trilogy, interest in Swedish writing has skyrocketed in recent years, bringing the spotlight squarely on Transtromer. (—) The octogenarian poet beat out betting favorites Bob Dylan” (Christian Scientist Monitor)

Några kända citat av Tomas Tranströmer:

  • “Varmt är livet, kall är döden, båda kommer dock från samma flöden.”
  • “För att hitta den vackraste gläntan i skogen måste man våga vara vilsen en liten stund.”
  • “Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse.”
  • “Vi ser nästan lyckliga ut i solen, medan vi förblöder ur sår vi inte vet om.”
  • “När en katt ligger och sover i ett rum finns det inte mycket mer för en inredare att göra där”

 

 

Rättegången mot Dr. Murray – dag sju

“Jag ringde inte 911 eftersom jag då hade försummat patienten.”

Det lät kanske bra när Dr. Murray sa så, men nu när åklagaren visat att Dr. Murray inte alls ägnade sig åt sin patient utan istället var i kontakt med en av sina flickvänner – då låter det inte riktigt så klyftigt längre. Åklagaren lyckades med uppgiften att visa vad Murray gjorde, eller snarare inte gjorde, när Michael Jackson kämpade för sitt liv. Nichole Alvarez, som Murray även har en son med och som han fortfarande bor tillsammans med (fast de inte är ett par) berättade exalterat hur roligt det var när Murray tog med henne för att träffa Michael Jackson. Men hon fick uppenbara problem när hon, under ed, sa sig inte veta hur mycket Murray tjänade som Jacksons läkare. När åklagaren då påpekade att hon i förhör uppgivit hans lön, blev det rent ut sagt jobbigt att titta på hur hon försökte slingra sig ur det hela. Det framkom också att det var hem till Alvarez som Murray beställde de 255 flaskorna (!!!) med narkospreparatet propofol. Hon sa sig dock inte ha en aning om vad leveranserna innehöll eller till vad de skulle användas.

Andra viktiga detaljer som framkommit igår under rättegången:

1. Frågan är Murrays tre flickvänner stärkte åklagaren eller försvaret. Även om de kallades in som “time-line” vittnen, alltså vittnen som kan kartlägga vad den åtalade gjorde, visade de också på Murrays svaghet för strippklubbar och unga kvinnor. Något som inte stärker hans karaktär, men som egentligen är ovidkommande i själva åtalet. Den 25 juni, samma dag som Jackson dog, hade Murray kontakt med alla tre.

2. Läkare har vittnat om hur viktigt det är att övervaka patienter som får propofol, och hur det inte är ett preparat som används utanför sjukhusmiljö.

3. Hjärtläkaren Thao Nugyen vittnade om hur Dr. Murray helt saknade tidsuppfattning om viktiga händelser när det gällde Jacksons sista timmar. Han visste inte när han gett medicin till honom, han visste inte när han slutade andas – själv sa han till henne att det berodde på att han inte hade en klocka. Samtidigt vittnade Dr. Joanne Pashard från Houston om hur hon varit i kontakt med Dr. Murray samma morgon angående en patient som skulle operaras. Murray hade inte några problem att komma ihåg detaljer om den patienten.

4. En av Murrays flickvänner, Sade Anding, vittnade om hur hon blev uppringd 11.51, men att hon efter ett par minuter in i samtalet insåg att hon inte hade Murrays uppmärksamhet. Hon hörde tumult i bakgrunden, och att någon hostade.

Idag fortsätter åklagaren att höra vittnen. Det verkar vara deras strategi att visa att trots att Dr. Murray fick stor ersättning (150 000 dollar per månad) för att ta hand om Jackson, så var det just hans försumlighet som läkare som till slut blev orsaken till Jacksons död. Deras utmaning är att visa att det var Murrays fel att Jackson fick preparatet i sig. Men det vi sett hittills i rättegången är att Murray uppenbarligen beställde ohyggligt stora mängder av narkospreparat som han använde på en bräcklig patient under okontrollerade former.

Försvaret å sin sida, kommer strax påbörja sitt arbete att försöka övertyga juryn om Murrays oskuld. De kommer förmodligen att fokusera på att måla upp en bild av Jackson. Jag blir inte förvånad om den bilden är rätt tragisk, och den kommer förmodligen att utmynna i att det var Murray som såg till att få i sig preparatet själv.

Just nu vittnar Lopoez, apotekare, om hur Murray ringde till hans kontor samma dag som Jackson dog (runt 5-tiden).

Amanda Knox friad

Uppdaterat 22.07, svensk tid: Amanda Knox frigavs nyligen efter beslut från juryn.

Hon har kallats för allt från Seattles Svarta Ängel till helt oskyldig. I morse höll Amanda Knox sitt tal inför rätten i Italien. Knox vidhåller att hon är oskyldig och att hon inte var på platsen när Meredith Kercher våldtogs och mördades. En man är tidigare dömd för mordet, men Amanda och hennes vän Raffaella har överklagat sina domar.

Jag har inte följt rättegången i detalj, mer än att jag förstått att de dna-bevis som tidigare band Knox till det påstådda mordvapnet kraftigt ifrågasatts. Film från när utredarna lät bevis vandra runt från den ena till den andra i rummet där mordet ägde rum, har fått experter att säga att det är mycket troligt att man orsakat kontamination. Experter har ifrågasatt att kniven är mordvapnet och menat att det inte är konstigt att man hittar offrets dna på kniven då hon använt den vid flera tillfällen.

En svag punkt i försvaret är de motstridiga uppgifter som framkommit om var Amanda Knox var under tiden då mordet begicks. Hon har sagt att hon var hemma hos Raffaella, men han hävdar motsatsen. Det vittnet som säger sig ha sett Amanda diskutera högljutt med mordoffret under kvällen för mordet, var en heroinberoende hemlös som senare har lämnat motsägelsefulla uppgifter om när han egentligen såg Amanda.

En märklig detalj i hela rättegången är att åklagaren Giuliano Mignini blivit fälld för att hans hanterande av ett annat mordfall, då han bland annat genomfört olagliga undersökningar. Han fick 16 månaders fängelse för detta. Tidigt i utredningen om mordet på Meredith Kercher målade Mignini upp en vision om hur detta var ett sataniskt mord, och att Amanda Knox var under demoniskt inflytande då hon genomförde mordet. Det är svårt att inte dra paralleller till hur Hans Holmér gick direkt till PKK-spåret när han blev satt som ansvarig utredare för Palme-mordet. Men det slutar inte där: En ny rättegång mot åklagare Mignini väntar också, men man avvaktar den rättegången tills den här är över.

Uppenbart är att den person som fällts för mordet hade dna från mordoffret, och hans dna fanns såväl utanpå som inuti offret. Han har heller inte överklagat.

Nu återstår det att se om juryn väljer att tro på Knoxs vädjan eller på att åklagarens vision om att hon och de två andra utfört ett satanistiskt gruppmord. Domen faller om ett par timmar.

 

Rättegången mot Dr. Murray

Försvaret kommer att få ett tufft jobb att förklara hur det kommer sig att Dr. Murray, en skicklig läkare duktig på att hantera patienter med akuta problem, kunde agera så märkligt den dagen som kom att bli Michael Jacksons sista.  Hittills har vi bara fått höra från åklagarsidan, men flera detaljer som framkommer målar upp bilden av en läkare som gått från att tjäna sina patienter, till att tjäna pengar.

Brandman Richard Senneff vittnade just (fredag 30 september) om hur Dr Murray var uppjagad (“frantic”) när de anlände till huset. När Senneff frågade: Vad är de bakomliggande problemen hos patienten, fick han inget svar. Efter att ha frågat ett par gånger, svarade Dr Murray att det inte fanns några underliggande orsaker till att patienten var dålig, vilket Senneff fann märkligt (“It did not see normal“) eftersom patienten dels hade en läkare närvarande och dels för att han var uppkopplad till monitorer och hade intravenöst dropp kopplat till sig.

När Dr Murray sedan berättar att patienten varit så här sedan han ringde 911 klockan 12.22, vilket var ungefär fem minuter tidigare, kände Senneff att de borde kunna återuppliva patienten, eftersom det inte gått så lång tid.

Efter ett tag sa Murray att han hade gett det ångestdämpande preparatet Lorazepam till Jackson.

Patientens ögon var öppna, huden var kall, EKG:t gav inget utslag, och detta fick Senneff att bli misstänksam. De gav Jackson medicin för att försöka få igång hjärtat, de intuberade i lungorna, och försökte vid ett flertal tillfällen uppliva honom medicinskt. De försökte även lokalisera andra vener i armen att sätta in nål i, men de lyckades inte hitta vener.

Senneff frågade Dr. Murray om Michael Jackson hade några allergier, och Dr. Murray svarar: “Jag tror det”.

Michael Jackson var redan död, alla försök att återuppliva honom var lönlösa. 12.57 talar Senneff med folk vid sjukhuset, UCLA, som säger att de vill dödförklara patienten. Dr Murray ville dock att man skulle fortsätta återuppliva Jacksson på sjukhuset, så man förberedde Jackson för transport.

Efter att Senneff och hans kollegor burit ned Jackson från ovanvåningen, återvände han upp till sovrummet där han fann Murray vid Jacksons nattduksbord med en plastpåse som han stoppade saker i.

Vad räddningspersonalen inte visste var att Jackson hittades tidigare än vad Murray påstår, och att Dr. Murray beordrat livvakter att plocka undan alla Propofolflaskor från rummet.

Nödsamtalet till 911 kom klockan 12.22. Klockan 11.49 lämnade Dr. Murray ett telefonmeddelande till en annan hjärtpatient som han tidigare behandlat. Men dessförinnan ska han, enligt åklagaren, ha gett Michael Jackson Propofol , ett narkospreparat som används vid akutmottagningar eller vid narkos, när man ska operera patienter. Det framgick också att Propofol är något som Dr. Murray, under sin tid som läkare, inte själv gett till sina patienter, utan det är något en narkosläkare ger. Inte undra på att Dr. Murray höll tyst om att han gett Michael Jackson Propofol .

Dr. Murray berättade för Senneff och de övriga att patienten led av utmattning och uttorkning och att han behandlade honom mot dessa tillstånd och att det var därför Jackson fick dropp.

Enligt Senneff är det möjligt att de kunde ha återupplivat Jackson, om Murray hade ringt tidigare.

Rättegången har stort medialt fokus i USA, inte minst eftersom utfrågningarna sänds direkt. Medlemmar från Jacksons familj följer rättegången på plats och möts dagligen av Michael Jackson supportrar som ropar “Rättvisa åt Michael Jackson”. Häromdagen utfrågades Jacksons butler, som berättade hur han dagen innan varit med Michael Jackson när denne repeterade showen This is it. Enligt butlerna var Jackson på gott humör och såg fram emot konserterna.