Rick Perrys stora prövning

En av de frågor Rick Perry vurmar för som kandidat är att stoppa den illegala invandringen från Mexico in till sin stat Texas. Den illegala invandringen är ett stort problem för Texas, inte minst med tanke på att bara några mil från gränsen så härskar drogkungarna och maffian. Det här inte sällsynt att man finner lastbilar eller kontainrar fulla med immigranter, i värsta fall avlidna.

Så Perry anses ha en rätt hård hållning i frågan. Därför blir hans inställning till att tillåta illegala invandrare att få studera vid högskolor och universitet i Texas till samma kostnad som texasbor får nu kraftigt ifrågasatt. I USA får du som invånare i en stat det som kallas “in-state-tuition” billigt översatt till “inomstatligt pris för utbildningen”. Väljer du däremot, som många gör, att studera vid ett lärosäte i en annan stat får du betala ett mycket högre pris. Staten subventionerar alltså sina invånares studier. Vilket i frågan om illegala invandrar frågan innebär ganska mycket pengar för Texas. Perry motiverar sitt beslut med att de som är motståndare till att subventionera invandrarnas studier “inte har något hjärta”. Något som inte riktigt biter på Perrys tänkta anhängare.

“Vem som helst” fick ställa presidentvalskandidaterna mot väggen


Igår debatterade de republikanska presidentvalskandidaterna igen, den här gången i Florida. Debatten sändes på Fox, men google streamlinade också hela debatten. Folk fick ställa frågor till kandidaterna via youtube, något man gjorde redan vid valet 2008. Även om man teoretiskt sett skulle kunna tänka sig att valet av frågor kan manipuleras, så gillar jag skarpt att man öppnar upp för den här typen av grästrotsinslag i debatten. Ett pluss för att man lät folk rösta fram vilka frågor som skulle ställas.

 

 

 

 

 

Perry kritiserar Obamas mellanösternpolitik

För några timmar sedan höll Rick Perry en presskonferens i New York. Med sig hade han representanter från Israel, och syftet var att pika Obamas mellanösternpolitik. Presskonferensen hölls dryga 15 minuter innan Obama skulle medverka i FNs möte.

Perry kritiserade Obamas mellanösternpolitik på ett flertal punkter och kallade den arrogant, naiv och farlig. Och skulle FN godkänna Palestina som stat, bprde USA med en gång stänga PLOs kontor i Washington, föreslog Perry.

Den judiska väljarkåren är viktig, inte minst för att de utgör en betydande del av vågskålsstaten Florida som inte har en tydlig historik av att favorisera endera demokraterna eller republikanerna.

Senare den här månaden kommer Obama att träffa Israels premiärminister, vi kan vänta oss ett svar på Perrys strategiska presskonferens i samband med det mötet.

Because this ad says it all!

 

 

Because it is enough with just the smell.

Because that we have been taught.

And because clean does not smell.

Thanx for pointing it out.

(Maybe it is time to clean for real?)

 

För att det räcker med att det luktar gott.

För att det är det vi lärt oss.

Och för att riktigt rent egentligen inte luktar.

Thanx for pointing it out.

Bachmann och Perry debatterade om HPV-vaccinets vara eller icke

Det har debatterats i Florida. De republikanska tepartykandidaterna testade sina vingar mot varandra. Nyheterna efter debatten handlade mest om hur Rick Perry fick kritik från de andra då han infört vaccin bland tonårsflickor mot papillomaviruset. Perry kontrar med att för första gången visa upp bilder från hans samtal med en ung flicka som drabbats av cancern (orsakad av viruset som man kan få vaccineras mot). Hon klarade inte av att bekämpa sjukdomen.

Tepartygänget har sina röstare främst i kristna kretsar. Där finns det en hel del motståndare till vaccinet. Anledningen är att man menar att det befrämjar en omoralisk livsstil och att vaccinets bieffekter är farliga. Bland annat gick Bachmann ut häromdagen och sa att hon träffat en kvinna vars dotter blivit mentalt efterbliven efter att ha tagit vaccinet.

Alla vaccin har risker med sig, men nu får Bachmann kritik då det inte finns något som stödjer att man kan bli mentalt efterbliven av viruset. Starkare är då hennes påstående att Perry fallit för kapitalismen och skott sig på det avtal som staten Texas ingick med vaccinleverantörer. CNN har utrett hur mycket Perry fick från Merck (bolaget som tillverkar vaccinet). Perry påstod att han fick 5000 dollar. Det stämmer att han fick den summan en gång från dem.  Men de har sammanlagt gett honom runt 25 000 dollar.

Personligen kan jag tycka att argumentet om att vaccinet skulle främja en omoralisk livsstil är rätt svagt. Särskilt som republikanska företrädare och kyrkliga företrädare själva faller av skutan nu och då och har utomäktenskapliga affärer. Men det är klart, de är ju oftast män. Och de behöver ju inte oroa sig för att få viruset, bara för att sprida det.

Däremot är det viktigt att man är medveten om riskerna. Flera bieffekter har rapporterats, men större delen av dessa hör till mindre bieffekter. Värre är då de blodproppar som inträffat i var 12 000:e patient.

Tilläggas bör att regelbundna cellprovstest, som görs hos gynekologen, kan också förhindra att viruset utvecklas till cancer. Och att vaccinet inte längre är något som alla 12-åringar i Texas måste ta.

 

Även noterat
Demokraterna förlorade överraskande nog när New Yorks 9e distrikt valde representant till kongressen. Kongressplatsen har varit ledig sen före sommaren, då Anthony Weiner avslöjades med att twittra bilder på hans mer intimare kroppsdelar. Det är första gången på 90 år som en republikan vunnit i detta distrikt och nu menar många att det sänder en rätt tydlig signal till Obamas kampanjstab.

 

När ondskan kom på oväntat besök

Den här helgen är det svårt att inte översköljas av det som hände 9-11 2001. Först när jag flyttade till USA begrep jag helt symbolen bakom att terroristerna slog till just 9-11. Amerikanarna är av tradition väldigt stolta över sin räddningskår. Jag har närvarat på flera event där man lyfter fram och hedrar de som vigt sitt liv åt att rädda andras. Så attackerar terroristerna just på 9 11. Det skrivs så mycket om 10-årsdagen efter terrorattacken, det är lätt att inte orka. Men här är tre länkar som är läsvärda:

CNN: “The footnotes of September 11”. Lyfter fram några av de människor som blev noterade som fotnoter i den utredning som gjordes efter attacken.

Diane Sawyer följer upp sin story från året efter attacken, då hon träffade de bebisar som föddes faderslösa på grund av attacken. 9/11 Babies on Dads: ‘I Never Met Him but I Know I Love Him var ett gripande tv-inslag, här kan du läsa samma story.

Om du orkar läsa utdrag från konsersationen med de om bord flygplanen så publicerar New York Times ett urval här.

Sköt om er!

Uppdaterat: Yahoo har valt ut de 25 “bästa” bilderna som togs.

Place Orbiter Here, please!

 

För ett par år sedan var jag på en flygshow i USA, där man kunde kliva in i flygplanet som använts för att transportera rymdfärjan fram och tillbaka mellan landningsbanor i Californien och startbanan i Florida. Maken frågade om jag sett på taket, vad de skrivit in där man fäster rymdfärjan. “Place orbiter here. Black side down.” Om någon nu skulle glömma vilket håll som är upp på en rymdfärja, i all stress… =)
P.S. Klicka för större bilder. D.S.

Obama tillkännager sin jobb-plan

Igår kväll höll president Obama ett direktsänt tal i kongressen, där han presenterade sin jobb-plan. “Inget i den här planen är kontroversiellt. Det har stöd bland såväl demokrater som republikaner. Och vi kan betala för allt.” 450 miljarder dollar av idéer som Obama menar ska ge fler jobb. Jag kommer att återkomma till hans förslag lite senare, men till dess kan du läss mer om hans plan här.

Republikanernas kandidat Bahmann var inte sen med att ge respons i ett tal, i vilket hon förkastade Obamas jobbplan: ” Vad är nytt? Vad i planen har vi inte provat förut med misslyckat resultat?” läste hon upp inför tv-kamerorna.

Republikanen Ron Paul berömde presidenten för de skattesänkningar som han talat om – bland annat skattesänkningar för företag som nyanställer – men menade att landet tagit sig in i problemen just för att staten lagt sig i för mycket. “Vårt största problem är att vi behöver förstå att vårt land är bankrupt och det innebär att vi kan inte leva som vi tidigare gjort”, sa han till CNN efter talet.

Även Obamas förre motståndare McCain var positiv till de skattesänkningar presidenten föreslog. Men även han pekade på att staten inte ska lägga sig i för mycket: “Hade vi (staten) gjort mindre 08 och inte “bailed out” alla… du skulle ha gjort mindre förr. Det är folket som ska styra ekonomin.” sa han i Piers Tonight, också det på CNN.

Republikanernas kandidater debatterade – men vem gjorde bästa filmen?

Nu har det dragit igång, kampen om vem som ska bli republikanernas presidentkandidat. Igår kväll direktsändes den första debatten, och föga oväntat var det jobben som stod i fokus. Ikväll svarar Obama med att tillkännage sin plan för att lösa jobbkrisen.

En sak är säker. Kandidaterna har i alla fall lyckats generera lite pr-jobb hittills (missa inte Ron Paul goes Hollywood-ad lite längre ned).

Det här är några av de starkaste kandidater som fortfarande hittills slåss om att få representera republikanerna i presidentvalskampanjen (inte i någon särskild ordning):

1. Rick Perry


Ålder: 61
Just nu
: guvernör i Texas
: övergav demokraterna 1989 efter att ha stött Al Gores försök att bli presidentkandidat för samma parti. Den guvernör som suttit längs i Texas. Ska enligt uppgift inte vara så värst god vän med George W. Busch och har även en del fnurror på tråden med andra inom GOP.
Starkt kort
: jobbtillväxten i Texas. Har stort stöd och många donatorer.
Svagt kort
: vill slopa micromanaging och statens inblandning i livet samtidigt som Texas tagit emot en massa stöd. Frågan är om amerikanarna åter vill se en texas-bo i Vita Huset igen, bara 8 år efter George Busch.
Övrigt
: som guvernör har han hemlighetsstämplat fler dokument än vad George Bush gjorde vid samma position. En del menar att det är på grund av den nya säkerhetssituationen. Frun heter Anita. Paret har som sig bör bott i guvernörsresidenset, men fick flytta ut därifrån då någon anlade en brand som förstörde stor del av boningen.
Kampanjsida
: www.rickperry.org
Samlat in
: har inte uppgett siffror om detta än.

                              ***

2. Michele Bachmann


Ålder: 55
Just nu
: representant i kongressen för Minnesota, en av företrädarna för Tepartyrörelsen
:
Starkt kort
: Hennes engagemang i tepartyrörelsen. Kommer att locka många av dem att rösta på henne.
Svagt kort
: Hennes engagemang i tepartyrörelsen. Kommer dessutom att stänga dörrarna för en hel del av de republikanska rösterna.
Övrigt
: Starkt konservativ. Stor motståndare till demokraterna, skatter, allmän hälsovård. Gillar inte att staten ska spendera medborgarnas pengar.
Kampanjsida
: www.michelebachmann.com
Har samlat in
: 3 636 523 dollar (juni 2011)

                              ***

3. Mitt Romney


Ålder: 64
Just nu
: Var senast guvernör i Massashusetts
: Se ovan.
Starkt kort
: Välkänd. Omger sig med duktig kampanjstab. Eftersom presidentvalskampanjen lär fokusera mycket på jobben passar Romneys bakgrund som framgångsrik affärsman bra.  Romney har inga problem med allmän sjukvård, det han genomförde i Massachussetts liknar Obamas sjukvårdsreform.
Svagt kort
: Han får uppenbarligen svårt att debattera mot Obama-care, något som många republikaner inte gillar. Även om amerikanarna överlag inte har så stora problem med religiösa människor, så kan Romneys engagemang som mormon ligga honom till last.
Övrigt
: lanserade sin kampanj den 3 juni med orden “Från den första dagen kommer jag se till att mitt allra viktigaste jobb blir att se till att Amerika återigen blir nummer 1 när det gäller att skapa jobb”.
Kampanjsida
: www.mittromney.com
Samlat in
: 18 495 223 dollar (juni 2011)

                              ***

4. Newt Gingrich


Ålder: 68
Just nu
:
: Tidigare talman och kongressledamot från Georgia. Fick avgå som talman på etiska grunder efter att ha haft en affär med Callista Bisek, som arbetade för Representanthuset. De båda är idag gifta.
Starkt kort:
Anses vara duktig idéspruta och skicklig på att engagera gräsrötterna. Omtyckt av tepartyrörelsen.
Svagt kort
: Hans kampanjledare och ett tiotal av hans rådgivare övergav honom i juni. Gingrich valde att kampanja på Hawaii av alla ställen, vilket inte upplevdes som seriöst.  Bland de mer konservativa kan han få det tuffare. Struligt privatliv.
Övrigt
: Har konverterat till katolicismen från att ha varit baptist.
Kampanjsida
: www.newt.org
Samlat in
: 2 094 866 dollar (men har spenderat 1 772 644 dollar och har en skuld på 1 030 628 dollar).

***

5. Joe Huntsman

Ålder: 51
Just nu
: Tillkännagav 21 juni att han ställer upp, var senast ambassadör i Kina.
: Tidigare guvernör i Utah. Var även diplomat under Busharnas presidentkandidaturer.
Starkt kort
: Sägs ha stor erfarenhet av utrikespolitiska frågor. Kan tala Mandarin flytande, då han varit missionär för mormonerna i Taiwan.
Svagt kort
: Precis som Romney återstår det att se om amerikanarna vill rösta på en mormon.
Övrigt
: När Rick Perry tillkännagav sitt stöd för kreationism, bekände Huntsman sig till evolutionen. Vägrar höja lånetaket.
Kampanjsida:
www.jon2012.com
Samlat in
: har sagt sig samlat in 4.1 miljoner dollar fram till 30 juni (varav hälften från egen ficka).

                              ***

6. Herman Cain


Ålder: 65
Just nu
: kolumnist. kommer från Memphis, Tennessee
: tidigare CEO för kedjan Godfather’s pizza. Försökte bli inröstad i senaten för Georgia 1994.
Starkt kort
: Erkänt duktig affärsman.
Svagt kort
: Frågan är om han är tillräckligt stark för att lyckas bedriva en nationell kampanj. Relativt okänd. Anses svag i policyfrågor.
Övrigt
: Tillkännagav sin kandidatur den 21 maj.
Kampanjsida:
www.hermancain.com
Samlat in
: 2 580 725 dollar (juni 2011)

                            ***

7. Gary E Johnson

Ålder: 58
Just nu: Försöker trots små monitära medel vara kvar och tävla om att bli presidentvalskadidat.
: Tidigare guvernör i New Mexico
Starkt kort
: Johnson har en inspirerande historia och är duktig på att motivera. Hans syn på att myndigheterna inte ska lägga sig i så mycket och definitivt inte beskatta medborgaren mycket, går hem hos många republikaner.
Svagt kort
: Flera av hans uppfattningar är inte så populära bland majoriteten av den republikanska väljarkåren.
Övrigt
: Har försökt legalisera mariujana, stödjer äktenskap mellan homosexuella, är för abort och för snällare immigrationspolitik. Har inte medverkat vid de senaste debatterna då han inte har särskilt starkt väljarstöd.
Kampanjsida:
www.garyjohnson2012.com

                              ***

8. Rick Santorum

Ålder: 53
Just nu
:  Har arbetat som kommentator på konservativa Fox News samt skrivit för The Philadelphia Inquirer.
: Valdes in i representanthuset som 32 år gammal. Har sedan tjänat som senator för Pensylvania.
Starkt kort
: Har röstat konservativt i många frågor, vilket passar för den republikanska väljarkåren.
Svagt kort
: Inte så känd bland allmänheten.
Kampanjsida:
www.ricksantorum.com/explore
Har samlat in
: 582 098 dollar.

                              ***

9. Ron Paul

Ålder: 76
Just nu
: sitter i representanthuset för Texas.
: Har mer än 20 år i kongressen bakom sig.
Starkt kort
: Har många lojala anhängare. Duktig på att få ihop mycket kampanjpengar. Populär hos tepartyrörelsen. Har tidigare erfarenhet från när han försökte bli president 1988, då som Libertian, och 2008 som republikan.
Svagt kort
: Har svårt att övertyga sina potentiella röstare om att USA behöver minska sin militära närvaro runt om i världen. Många republikaner ställer sig också tveksamma inför hans försök att legalisera droger.
Kampanjsida:
www.ronpaul2012.com
Samlat in
: 4 514 166 dollar (juni 2011)

                              ***

10. Charles Elson Buddy Roemer III

Ålder: 67
Just nu
:  bankchef i Baton Rouge.
: har varit guvernör i Louisiana.
Starkt kort
: Möjligtvis kan det vara att han tidigare varit demokrat, vilket gör att han möjligtvis kan tänkas locka demokratröster. Men det blir svårt att vinna kandidatposten först.
Svagt kort
: Är inte inbjuden att delta i debatter, vilket gör det svårt för honom att nå väljarkåren. Har sagt att han inte tar emot gåvor större än 100 dollar (cirka 650 SEK) vilket gör det svårt för honom att samla in kampanjpengar.
Övrigt
: Tillkännagav sin kandidatur den 21 juli.
Kampanjsida:
www.buddyroemer.com

                              ***

11. Thaddeus McCotter

Ålder: 46
Just nu
:  sitter i representanthuset för Michigan.
:  –
Starkt kort
: Kan möjligtvis vinna en del av tepartyrörelsens röster. Emot myndighetsutövande och beskattning.
Svagt kort
: Okänd, utan kampanjstab, osäkerhet kring vad han vill och tycker.
Kampanjsida: Saknas.

Kandidater som hoppat av:

Tim Pawlenty – drog sig ur den 14 augusti efter dåliga resultat i Iowa poll.

 

Kandidat som väntas ge sig in i leken:

Sarah Palin

Ålder: 47
Nu
: reality-tv, medverkar i konservativa Fox News
:  vise presidentkandidat 2008
Starkt kort
: Tacksam objekt för media. Kommer kunna locka många röster från tepartyrörelsen  men även från andra inom den republikanska väljarkåren. Har erfarenhet från förra gången hon var med i kampanjen 2008.
Svagt kort
: Tveksam insats under förra gången hon var med i kampanjen. Amerikanarna pratar fortfarande om Cirkus Palin. Hon har dessutom en utmaning att skapa en kampanjstrategi och en tydlig struktur. Svag i utrikespolitiska frågor.
Kampanjsida
: saknas (än så länge).

Källor

New York Times

ABC News

 

 

CNN: Vad är det för fel på Stockholm?

Kul grej: CNNs resereporter menar att man riskerar vilja skaffa jobb på IKEA efter ett besök i Stockholm.

NASA behöver fler astronauter


 

NASA har för få astronauter. En rapport som gjorts av National Research Council visar att man behöver fler än de 60 man nu har. Risken är annars att man står utan utan reserv utifall man på grund av sjukdom eller annat skulle råka ut för att några astronauter inte kan fullfölja ett planerat uppdrag. Enligt rapporten behövs fler astronauter än de man nu har i Houston för att hjälpa till med att såväl sköta pågående uppdrag på internationella rymdstationen ISS, som att finnas på plats om nödsituationer skulle inträffa.

År 2000 hade NASA 149 astronauter.

Kritik mot val av Martin Luther King-citat

Martin Luther King memorial har stött på kritik från poeten och författaren Dr. Maya Angelou, som arbetade tillsammans med Dr. King. Hon menar nu att citaten på statyn får Dr. King att se ut som en “arrogant dumskalle”.

Så här lyder ett av citaten på statyn: “I was a drum major for justice peace and righteousness.”

Ursprungscitatet, däremot, får en liten annorlunda mening: “If you want to say that I was a drum major, say that I was a drum major for justice. Say that I was a drum major for peace. I was a drum major for righteousness. And all of the other shallow things will not matter.”

Angelou pekar på det lilla ordet “if”, hänvisar till hur extremt noga Dr. King var när han uttalade sig, samt pekar på att de citat som man nu huggit i sten får honom att låta mer förmäten än vad han var.
Vid första anblick tycker man kanske att Angelou är lite väl petig. Men allt som har med Dr. King och hela enmancipation (frigörelsen) är fortfarande extremt känsligt. Och det är det jag tycker är konstigt. Att inte ens experterna insåg att citaten kunde upplevas som förmätna. Nu är det flera som reagerat, och vi får se om inget händer.

Another point of view worth reading: http://www.washingtoncitypaper.com/blogs/citydesk/2011/09/01/mlk-memorial-looks-kind-of-cocky-maybe-it-should/

Så kan du radikalt minska risken för hjärtattack

Såg en intressant dokumentär om hur man kan minska risken för hjärtattack rejält. Dokumentären är gjord av CNNs prisbelönte vetenskapsjournalist, Sanjay Gupta. Det enda jag saknar i dokumentären är en utredning om hur kvinnans artärer ser ut, hon som äter vegetariskt. Annars omskakande men upplyftande på samma gång!

Som hämtat ur en gammal cars-film