Rick Perrys stora prövning

September 26, 2011 at 5:00 am

En av de frågor Rick Perry vurmar för som kandidat är att stoppa den illegala invandringen från Mexico in till sin stat Texas. Den illegala invandringen är ett stort problem för Texas, inte minst med tanke på att bara några mil från gränsen så härskar drogkungarna och maffian. Det här inte sällsynt att man finner lastbilar eller kontainrar fulla med immigranter, i värsta fall avlidna.

Så Perry anses ha en rätt hård hållning i frågan. Därför blir hans inställning till att tillåta illegala invandrare att få studera vid högskolor och universitet i Texas till samma kostnad som texasbor får nu kraftigt ifrågasatt. I USA får du som invånare i en stat det som kallas “in-state-tuition” billigt översatt till “inomstatligt pris för utbildningen”. Väljer du däremot, som många gör, att studera vid ett lärosäte i en annan stat får du betala ett mycket högre pris. Staten subventionerar alltså sina invånares studier. Vilket i frågan om illegala invandrar frågan innebär ganska mycket pengar för Texas. Perry motiverar sitt beslut med att de som är motståndare till att subventionera invandrarnas studier “inte har något hjärta”. Något som inte riktigt biter på Perrys tänkta anhängare.

“Vem som helst” fick ställa presidentvalskandidaterna mot väggen

September 23, 2011 at 7:14 am


Igår debatterade de republikanska presidentvalskandidaterna igen, den här gången i Florida. Debatten sändes på Fox, men google streamlinade också hela debatten. Folk fick ställa frågor till kandidaterna via youtube, något man gjorde redan vid valet 2008. Även om man teoretiskt sett skulle kunna tänka sig att valet av frågor kan manipuleras, så gillar jag skarpt att man öppnar upp för den här typen av grästrotsinslag i debatten. Ett pluss för att man lät folk rösta fram vilka frågor som skulle ställas.

 

 

 

 

 

Perry kritiserar Obamas mellanösternpolitik

September 20, 2011 at 6:21 pm

För några timmar sedan höll Rick Perry en presskonferens i New York. Med sig hade han representanter från Israel, och syftet var att pika Obamas mellanösternpolitik. Presskonferensen hölls dryga 15 minuter innan Obama skulle medverka i FNs möte.

Perry kritiserade Obamas mellanösternpolitik på ett flertal punkter och kallade den arrogant, naiv och farlig. Och skulle FN godkänna Palestina som stat, bprde USA med en gång stänga PLOs kontor i Washington, föreslog Perry.

Den judiska väljarkåren är viktig, inte minst för att de utgör en betydande del av vågskålsstaten Florida som inte har en tydlig historik av att favorisera endera demokraterna eller republikanerna.

Senare den här månaden kommer Obama att träffa Israels premiärminister, vi kan vänta oss ett svar på Perrys strategiska presskonferens i samband med det mötet.

Because this ad says it all!

September 19, 2011 at 8:58 am

 

 

Because it is enough with just the smell.

Because that we have been taught.

And because clean does not smell.

Thanx for pointing it out.

(Maybe it is time to clean for real?)

 

För att det räcker med att det luktar gott.

För att det är det vi lärt oss.

Och för att riktigt rent egentligen inte luktar.

Thanx for pointing it out.

Kan sociala medier helt ändra presidentvalets utgång?

September 18, 2011 at 6:40 am

När jag lyssnade på Anise Parker igår fick jag en idé. Parker blev borgmästare i Houston efter en mycke lyckad personvalskampanj. Många trodde inte att hon skulle ha så stor chans, hon är kvinna, smått överviktig samt öppet homosexuell. Tre beting som inte riktigt går hem hos alla i södra USA där yta och bakgrund betyder mycket. Men hon vann.

Tänk tanken att någon riktigt skarp person som inte har pengar, lyckas driva igenom en rent strålande personvalskampanj via sociala medier. Det vore riktigt coolt.

Houston City om sociala medier

September 17, 2011 at 8:50 am

Cloud Sourcing Government: Houston Social Media Breakfast 2011, Annise ParkerThe panel on Cloud Sourcing Government: Houston Social Media Breakfast 2011. Copyright observerat.com.

Frukost med sociala medie-klubben igår. Borgmästare Annise Parker var där och informerade om hur hon använde sociala medier i sin lyckade personvalskampanj, men hur det kan gå galet ibland: “I do tweet, and sometimes I get in trouble. So my tweets may not be so exciting in the future”. Hennes säkerhetsstab hade gått i taket när de fick se att hon twittrade om hur hon mitt i natten gav sig ut på sin gata för att stoppa allt oväsen från grannens fest. Det illustrerar också vikten av en smula eftertanke när man twittrar.

Men hon såg ju tidigt fördelarna med att använda sig av sociala medier i sin kampanj:

“It was a way to get information out to the public. It was also a way to answer things that we did not like in the public discussion and inject some balance there”.

Intressant att höra hur Houston City använder och inser nyttan med sociala medier och hur de kan både informera och få information av sina invånare. Staden har 26 aktiva facebooksidor, 6 youtube-kanaler och  23 twitterkonton. De som ansvarar för flygtrafiken i Houston har till exempel lyckats väldigt bra med sociala medier, de vann pris för sin insats när samtliga städer i USA tävlade om att vara bäst bäst i sociala medier.

Just nu jobbar staden med att lansera en app som man som medborgare kan använda för att rapportera in vattenläckor (oerhört vanligt här), nedfallna ledningar (de har inte insett att de ska göra som i Sverige och gräva ned trådarna). Idag får  de in runt 2500 samtal om dagen till 311 som är just felanmälningar. Men med den nya appen ska de som har smartphones kunna ta en bild, använda appen och vips kommer det upp en röd flagga hos de som har hand om felanmälningar. När felet sen är fixat blir flaggan grön. Där hoppas jag de inser vikten av att rapportera tillbaka ett tack till den som anmälde felet via appen, så att invånarna får beröm för sin insats.

Facebook har även varit till nytta nu när staten Texas på grund av den extrema torkan drabbats av stora eldsvådor. Bland annat har Montgomery tillsammans med närliggande  counties (kommuner) använt sig av en facebooksida vid evakueringar.

Flera avdelningar inom staden bevakar aktivt twitter som rör deras område. Så när någon landar på George Bush intercontinental och twittrar en fråga om var man kan äta på flygplatsen, så kan han snabbt få oväntat svar från någon på staden. Här kan man väl ana att det skulle kunna bli problem, eftersom staten inte ska ge privilegier åt någon särskild. Men det lär de nog hitta lösningar för.

Staden har också insett nyttan med youtube-sändningar: 9-11 var det minneshögtid på Ellington Field, och några timmar senare postade de ett inslag på youtube. Som snabbt kom upp i 9 000 tittare.

Det som verkar svårast är att sociala medier oftast måste hanteras lokalt inom de olika avdelningarna, inte minst på grund av budgetskäl. Så kunskapen om hur man lyckat kan använda sociala medier måste sippra ned till dem som verkligen kan ha nytta av det, lyckas motivera dem att sätta sig in i bruket av facebook, youtube, twitter etc och sedan få dem att hitta tid till att använda det vardagligen. Och sånt tar tid. Och det krävs dessutom att avdelningscheferna inser nyttan med att de anställda skaffar sig smartphones och tar med sig ut på fältet.  Det finns ett par eldsjälar som verkligen fattar nyttan, och de går nästan sönder i sin iver att inspirera och få igång alla.

The panel on Cloud Sourcing Government: Houston Social Media Breakfast 2011

The panel on Cloud Sourcing Government: Houston Social Media Breakfast 2011. Copyright observerat.com

Övriga talare var:

 


Bachmann och Perry debatterade om HPV-vaccinets vara eller icke

September 15, 2011 at 10:27 am

Det har debatterats i Florida. De republikanska tepartykandidaterna testade sina vingar mot varandra. Nyheterna efter debatten handlade mest om hur Rick Perry fick kritik från de andra då han infört vaccin bland tonårsflickor mot papillomaviruset. Perry kontrar med att för första gången visa upp bilder från hans samtal med en ung flicka som drabbats av cancern (orsakad av viruset som man kan få vaccineras mot). Hon klarade inte av att bekämpa sjukdomen.

Tepartygänget har sina röstare främst i kristna kretsar. Där finns det en hel del motståndare till vaccinet. Anledningen är att man menar att det befrämjar en omoralisk livsstil och att vaccinets bieffekter är farliga. Bland annat gick Bachmann ut häromdagen och sa att hon träffat en kvinna vars dotter blivit mentalt efterbliven efter att ha tagit vaccinet.

Alla vaccin har risker med sig, men nu får Bachmann kritik då det inte finns något som stödjer att man kan bli mentalt efterbliven av viruset. Starkare är då hennes påstående att Perry fallit för kapitalismen och skott sig på det avtal som staten Texas ingick med vaccinleverantörer. CNN har utrett hur mycket Perry fick från Merck (bolaget som tillverkar vaccinet). Perry påstod att han fick 5000 dollar. Det stämmer att han fick den summan en gång från dem.  Men de har sammanlagt gett honom runt 25 000 dollar.

Personligen kan jag tycka att argumentet om att vaccinet skulle främja en omoralisk livsstil är rätt svagt. Särskilt som republikanska företrädare och kyrkliga företrädare själva faller av skutan nu och då och har utomäktenskapliga affärer. Men det är klart, de är ju oftast män. Och de behöver ju inte oroa sig för att få viruset, bara för att sprida det.

Däremot är det viktigt att man är medveten om riskerna. Flera bieffekter har rapporterats, men större delen av dessa hör till mindre bieffekter. Värre är då de blodproppar som inträffat i var 12 000:e patient.

Tilläggas bör att regelbundna cellprovstest, som görs hos gynekologen, kan också förhindra att viruset utvecklas till cancer. Och att vaccinet inte längre är något som alla 12-åringar i Texas måste ta.

 

Även noterat
Demokraterna förlorade överraskande nog när New Yorks 9e distrikt valde representant till kongressen. Kongressplatsen har varit ledig sen före sommaren, då Anthony Weiner avslöjades med att twittra bilder på hans mer intimare kroppsdelar. Det är första gången på 90 år som en republikan vunnit i detta distrikt och nu menar många att det sänder en rätt tydlig signal till Obamas kampanjstab.

 

När ondskan kom på oväntat besök

September 10, 2011 at 1:27 pm

Den här helgen är det svårt att inte översköljas av det som hände 9-11 2001. Först när jag flyttade till USA begrep jag helt symbolen bakom att terroristerna slog till just 9-11. Amerikanarna är av tradition väldigt stolta över sin räddningskår. Jag har närvarat på flera event där man lyfter fram och hedrar de som vigt sitt liv åt att rädda andras. Så attackerar terroristerna just på 9 11. Det skrivs så mycket om 10-årsdagen efter terrorattacken, det är lätt att inte orka. Men här är tre länkar som är läsvärda:

CNN: “The footnotes of September 11″. Lyfter fram några av de människor som blev noterade som fotnoter i den utredning som gjordes efter attacken.

Diane Sawyer följer upp sin story från året efter attacken, då hon träffade de bebisar som föddes faderslösa på grund av attacken. 9/11 Babies on Dads: ‘I Never Met Him but I Know I Love Him var ett gripande tv-inslag, här kan du läsa samma story.

Om du orkar läsa utdrag från konsersationen med de om bord flygplanen så publicerar New York Times ett urval här.

Sköt om er!

Uppdaterat: Yahoo har valt ut de 25 “bästa” bilderna som togs.

Place Orbiter Here, please!

September 9, 2011 at 1:43 pm

 

För ett par år sedan var jag på en flygshow i USA, där man kunde kliva in i flygplanet som använts för att transportera rymdfärjan fram och tillbaka mellan landningsbanor i Californien och startbanan i Florida. Maken frågade om jag sett på taket, vad de skrivit in där man fäster rymdfärjan. “Place orbiter here. Black side down.” Om någon nu skulle glömma vilket håll som är upp på en rymdfärja, i all stress… =)
P.S. Klicka för större bilder. D.S.

Obama tillkännager sin jobb-plan

September 9, 2011 at 8:11 am

Igår kväll höll president Obama ett direktsänt tal i kongressen, där han presenterade sin jobb-plan. “Inget i den här planen är kontroversiellt. Det har stöd bland såväl demokrater som republikaner. Och vi kan betala för allt.” 450 miljarder dollar av idéer som Obama menar ska ge fler jobb. Jag kommer att återkomma till hans förslag lite senare, men till dess kan du läss mer om hans plan här.

Republikanernas kandidat Bahmann var inte sen med att ge respons i ett tal, i vilket hon förkastade Obamas jobbplan: ” Vad är nytt? Vad i planen har vi inte provat förut med misslyckat resultat?” läste hon upp inför tv-kamerorna.

Republikanen Ron Paul berömde presidenten för de skattesänkningar som han talat om – bland annat skattesänkningar för företag som nyanställer – men menade att landet tagit sig in i problemen just för att staten lagt sig i för mycket. “Vårt största problem är att vi behöver förstå att vårt land är bankrupt och det innebär att vi kan inte leva som vi tidigare gjort”, sa han till CNN efter talet.

Även Obamas förre motståndare McCain var positiv till de skattesänkningar presidenten föreslog. Men även han pekade på att staten inte ska lägga sig i för mycket: “Hade vi (staten) gjort mindre 08 och inte “bailed out” alla… du skulle ha gjort mindre förr. Det är folket som ska styra ekonomin.” sa han i Piers Tonight, också det på CNN.